Snoudens joprojām nav lūdzis piešķirt patvērumu Krievijā

© Scanpix

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš atklātībai nodevis ziņas par izlūkdienesta tīmekļa izspiegošanas programmām, joprojām nav lūdzis patvērumu Krievijā, pirmdien pavēstīja amatpersonas.

Snoudens, piektdien Maskavas lidostā tiekoties ar cilvēktiesību aktīvistiem un prokremliskiem sabiedrības pārstāvjiem, pēc trīs nedēļu klusēšanas pirmo reizi nāca klajā ar publiskiem paziņojumiem.

Tomēr pēc tam viņš publiski nav izteicies un nav arī iesniedzis oficiālu lūgumu piešķirt viņam patvērumu. Cilvēktiesību aktīvistiem viņš tika teicis, ka lūgumu iesniegs vēl piektdien vakarā.

Krievijas Federālā migrācijas dienesta vadītājs Konstantīns Romodanovskis pirmdien Krievijas ziņu aģentūrām apliecināja, ka šāds iesniegums nav saņemts.

"Līdz šodienai Edvarda Snoudena iesniegums nav saņemts," amatpersona sacīja ziņu aģentūrai "Interfax".

Informācijas avots Maskavas Šeremetjevas lidostā apliecināja, ka Snoudenam joprojām ir numuriņš tranzītzonas "kapsulu viesnīcā", tomēr viņam ir arī pieejama "īpašā personāla atpūtas istaba".

"Snoudens tiek apsargāts kā viesnīcā, tā arī šajā telpā," sacīja avots, neatklājot, vai bijušo CIP darbinieku sargā apsardzes firma vai kāds valsts dienests.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais