Polijas prezidentam Ukrainā mests ar olu

Volīnijas slaktiņa piemiņas ceremonijā Ukrainā svētdien gados jauns vīrietis metis ar olu Polijas prezidentam Broņislavam Komarovskim, paziņojusi policija.

Vīrietis metis ar olu prezidentam brīdī, kad viņš sarunājies ar cilvēkiem piemiņas ceremonijā Ukrainas ziemeļrietumu pilsētā Luckā.

Ola saplīsusi uz prezidenta pleca.

"Uzbrucējs ir arestēs. Viņa identitāte un motīvi (..) tiek noskaidroti," informēja policija.

Volīnija pirms Otrā pasaules kara bija sadalīta starp PSRS un Poliju, bet, sākoties karam, PSRS okupēja arī poļu Volīnijas daļu.

Pēc tam, kad šī teritorija nonāca nacistiskās Vācijas okupācijā, 1943.gada 11.jūlijā ukraiņu nacionālistu partizānu armija UPA, kas iestājās par neatkarīgas Ukrainas izveidi, sāka organizētas Volīnijas poļu iznīcināšanas akcijas, kuru laikā, kā tiek lēsts, līdz 1945.gadam tika noslepkavoti 60 līdz 100 tūkstoši etnisko poļu.

Atriebes uzbrukumos un tam sekojošajā partizānu karā Volīnijā tika nogalināti arī divi līdz trīs tūkstoši ukraiņu. Vardarbībai pārsviežoties uz citiem reģioniem Polijas austrumos un dienvidos, kur toreizējais komunistiskais režīms sāka īstenot etniskās tīrīšanas, līdz 1947.gadam dzīvību zaudēja vēl aptuveni 20 000 ukraiņu.