Lielbritānija pēdējā gaitā pavada Londonā brutāli nogalināto karavīru

Lielbritānijā piektdien tūkstošiem sērotāju, arī premjerministrs Deivids Kemerons, pēdējā gaitā pavadīja maijā Londonā islāmistu radikāļu brutāli noslepkavoto karavīru Lī Rigbiju.

Bēru ceremonijā baznīcā Berijā, Mančestras apkaimē Anglijas ziemeļrietumos, bija pulcējušies ap 800 nelaiķa tuvinieku un kolēģu, kā arī citi pavadītāji. Līdzās ielām, pa kurām brauca sēru procesijas automašīnas, stāvēja tūkstošiem cilvēku.

Rigbija mirstīgās atliekas dievnamā tika nogādātas jau ceturtdien, viņa pulka karavīri visu nakti stāvēja goda sardzē.

Uzrunā ceremonijā Rigbija komandieris pulkvežleitnants Džims Teilors sacīja, ka nelaiķis bijis "neaprakstāmas personības cilvēks".

"Viņš vienmēr bija laimīgs. Viņa smaids bija lipīgs, tāpat kā viņa dienēšanas entuziasms un dzīvesprieks," sacīja Teilors.

Rigbija ģimene pateicās cilvēkiem visā pasaulē par viņu milzīgo atbalstu.

Ceremonijā piedalījās nelaiķa sieva Rebeka un pāra divus gadus vecais dēls Džeks, uz kura T-krekla bija lasāmi vārdi "Mans tētis, mans varonis".

Rigbijs tika nogalināts 22.maijā gaišā dienas laikā ļoti brutālā veidā netālu no armijas kazarmām Vulidžā, Londonā.

Aculiecinieki ziņoja, ka uzbrucēji vispirms notriekuši upuri ar automašīnu un pēc tam piebeiguši karavīru ar nažiem. Viņi arī centušies nocirst upurim galvu un pēc tam nevis metušies bēgt, bet prasījuši apkārtējiem, lai viņus filmē un fotografē, un pauduši radikālus uzskatus.

Uzbrucēji identificēti kā 28 gadus vecais nigēriešu izcelsmes brits Maikls Adebolodža un 22 gadus vecais Maikls Adebovale. Abi neilgi pēc uzbrukuma tika aizturēti. Viņiem tiesas priekšā būs jāstājas novembrī.

Pēc slepkavības Lielbritānijā ievērojami pieaudzis uzbrukumu skaits musulmaņiem un no vandalisma cietušas vairākas mošejas.

Svarīgākais