Ceturtdien vardarbībā Irākā nogalināto skaits pieaudzis līdz 51

Nogalināto skaits ceturtdienas uzbrukumos Irākā, kas pamatā bijuši vērsti pret šiītiem, pieaudzis līdz 51, piektdien pavēstīja drošības struktūru amatpersonas un mediķi. Nogalināto vidū ir 26 policisti un karavīri.

Vardarbībā Irākā šogad nogalināti vairāk nekā 2500 cilvēki, bet šomēnes - 250 cilvēki.

Kaujinieki ceturtdien nošāvuši 11 policistus, kas apsargājuši naftas rūpniecības infrastruktūras objektu. Šis ceturtdien bijis uzbrukums ar lielāko upuru skaitu.

Mīnēts auto Mukdadijahā, uz ziemeļaustrumiem no Bagdādes, eksplodējis pie telts, kur notika kāda šiīta bēres. Šajā pat vietā, ierodoties ārkārtas dienestu darbiniekiem, uzspridzinājies terorists pašnāvnieks. Šajos sprādzienos dzīvību zaudēja desmit cilvēki, bet 22 ievainoti.

Mīnēta auto sprādzienā pie šiītu sapulču zāles Dudžailā, uz ziemeļiem no Bagdādes, nogalināti deviņi cilvēki, bet 22 ievainoti.

Sunnītu kaujinieki, no kuriem daudzi pieder ar "Al Qaeda" saistītiem grupējumiem, bieži uzbrūk šiītiem, kurus viņi uzskata par atkritējiem.

Jauns vardarbības uzliesmojums Irākā aizsākās gada sākumā, paralēli turpinās arī sunnītu minoritātes protesti.

Analītiķi uzskata, ka abas šīs tendences ir savstarpēji saistītas. Proti, šiītu vadīto varasiestāžu nespēja tikt galā ar augošo neapmierinātību sunnītu kopienā devusi enerģiju sunnītu kaujiniekiem pastiprināt savas aktivitātes.

Iedzīvotāju vairākums Irākā ir šiīti, un šī islāma novirziena sekotāji arī atrodas valdības vadībā. Savukārt sunnītu minoritāte apgalvo, ka premjerministra Nuri al Maliki valdība to diskriminē. Valdība šo kritiku noraida.

Analītiķi un diplomāti bažījas, ka konfrontācija varētu ieilgt pat līdz nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais