Igaunijas valdība neļauj četrās Tallinas vidusskolās mācīt krievu valodā

Igaunijas valdība ceturtdien nolēma nedot atļauju lietot krievu valodu kā mācību valodu četrās Tallinas vidusskolās, norādot, ka nepastāv nekādi nopietni šķēršļi, lai mācības šajās skolās notiktu igauņu valodā, vēsta laikraksts "Postimees".

Valdība sprieda par Tallinas domes 19.jūnija iesniegumu, kurā tika lūgts atļaut lietot krievu valodu kā mācību valodu četrās Tallinas vidusskolās.

Valdība nosprieda, ka šīm vidusskolām nav nopietnu šķēršļu, lai 60% mācību procesa notiktu igauņu valodā.

Izglītības un zinātnes ministrija paskaidroja, ka šīs četras vidusskolas sākušas pāreju uz mācībām igauņu valodā pieprasītajā apjomā savlaicīgi - skolās ir skolotāji ar nepieciešamo sagatavotības līmeni, bet skolnieki pamatskolā ir apguvuši labas igauņu valodas prasmes vajadzīgajā līmenī.

Lēmums par pāreju uz igauņu mācību valodu krievu skolās tika pieņemts 1997.gadā, un noteikums, ka 60% mācību procesa pēdējās trijās vidusskolas klasēs ir jānotiek igauņu valodā, stājās spēkā 2011./2012.mācību gadā.

Tallinas pilsēta līdzīgus pieteikumus bija iesniegusi pirms diviem gadiem, kā arī 2011.gada 22.decembrī, bet valdība tos noraidīja.

Pilsēta tad vērsās tiesā, un patlaban šī lieta jau ir sasniegusi Augstāko tiesu.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais