Oli Rēns: "Laipni lūdzam eirozonā, Latvija"

"Laipni lūdzam eirozonā, Latvija," šodien Briselē svinīgajā pasākumā par godu lēmumam par Latvijas uzņemšanu eirozonā sacīja Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns.

Viņš teica, ka Latvija iestāsies eirozonā nākamgad, Lietuva plāno pievienoties 2015.gadā, tādējādi visas trīs Baltijas valstis ir vai nu jau pievienojušās Eiropas ekonomisko un politisko lēmumu pieņemšanas kodolam, vai ir ceļā uz to.

Rēns atzina, ka Baltijas valstis patlaban ļoti atšķiras no tās situācijas, kādā atradās pirms vairākiem desmitiem gadu. Rēns pirmo reizi Rīgā bijis 1982.gadā, un tā bija ļoti atšķirīga pilsēta, vērtēja ES komisārs.

Viņš atzīmēja, ka ir cieši sekojis līdzi Baltijas valstu attīstībai un iekļaušanās ES kopš neatkarības atgūšanas bija galvenais spēks, kas sekmēja valstu demokrātisko un ekonomisko attīstību. Šogad Latvija un Lietuva būs ātrāk augošās ekonomikas ES, atzīmēja Rēns.

Viņu iepriecina iespēja piedalīties lēmumu pieņemšanā par Latvijas uzņemšanu eirozonā. Latviju Eiropas vienotās valūtas zonā var uzņemt, pateicoties mūsu valsts centieniem un ekonomikas konverģencei, tomēr arī nākotnē ir svarīgi, lai tiktu īstenota atbildīga ekonomiskā politika, mazinot potenciālos riskus nākotnē.

Kā ziņots, Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padome (ECOFIN), kurā darbojas Eiropas Savienības valstu finanšu ministri, šodien pieņēma galīgo lēmumu par Latvijas uzņemšanu eirozonā. Līdz eiro ieviešanai Latvijā atlikušas vēl 176 dienas - 2014.gada 1.janvārī Latvija kļūs par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Svarīgākais