Ēģiptes opozīcija par savu pārstāvi sarunās izvirza Nobela Miera prēmijas laureātu El Baradei

Ēģiptes opozīcijas organizācijas par savu pārstāvi sarunās par valsts nākotni izvirzījušas zināmo disidentu un Nobela Miera prēmijas laureātu Mohamedu El Baradei.

Kā pavēstīja opozīcijas organizācija "30.jūnija fronte", kas apvieno vairākas opozīcijas kustības, tostarp "Tamarod" ("Dumpis"), kas svētdien rīkoja plašas demonstrācijas pret prezidentu Muhamedu Mursi, El Baradei izraudzīts par opozīcijas balsi.

Opozīcija "uztic El Baradei atbildību nodrošināt Ēģiptes tautas prasību izpildi un izveidot scenāriju, kura mērķis ir pabeigt politiskās pārejas plāna ieviešanu", teikts izplatītajā paziņojumā.

 Ēģiptē radusies politiskā krīze, sabiedrībā aizvien pieaugot neapmierinātībai ar prezidenta Mursi darbu un demonstrantiem pieprasot prezidenta demisiju.

Armija pirmdien brīdināja, ka tā iejauksies, ja Mursi, kas pārstāv islāmistu kustību "Musulmaņu brālība", un prezidenta oponenti 48 stundu laikā neizpildīs "tautas gribu".

Turpretī pats Mursi ir noraidījis armijas izteikto ultimātu un paziņojis, ka turpinās īstenot pats savu nacionālā izlīguma plānu.

Kā ziņots, svētdien, kad apritēja gads kopš Mursi stāšanās amatā, visā valstī ielās izgāja miljoniem cilvēku, pieprasot prezidenta atkāpšanos.

Protesti turpinājās arī pirmdien, un opozīcijas aktīvisti izdemolēja un pēc tam aizdedzināja Musulmaņu brālības galveno biroju Kairā. Sadursmēs starp Mursi atbalstītājiem un oponentiem kopš svētdienas gājuši bojā vismaz 16 cilvēki.

Saņemtas ziņas, ka arī naktī uz otrdienu Suecā starp prezidenta atbalstītājiem un opozīcijas pārstāvjiem notikušas apšaudes.

Ģenerālis Abdelfatahs as Sisi televīzijā nolasītajā paziņojumā protestus nosaucis par "nepieredzētu" tautas gribas izpausmi un norādījis, ka gadījumā, ja tautas griba netiks pildīta, armijai nāksies uzņemties atbildību par valsts nākotni.

Protestētāji Kairā armijas ultimātu uzņēma ar gavilēm, tajā saskatot Mursi varas galu. Opozīcijas kustības "Tamarod" ("Dumpis") aktīvisti armijas paziņojumu sveica ar automašīnu signāltaurēm un uguņošanu. Svinības Kairas Brīvības laukumā, kur pulcējušies desmitiem tūkstošiem cilvēku, turpinājās visu nakti.

Virs laukuma lidinājās pieci helikopteri, kuriem bija piekārti milzīgi Ēģiptes karogi, kamēr pūlis lejā skandēja: "Armija un tauta ir vienoti."

Līdzīgas ainas bija vērojamas arī Aleksandrijā, Portsaīdā un Zekāzīkā, kur protestētāji sarīkojuši sēdošo demonstrāciju pie Mursi mājas.

Tikmēr daudzi prezidenta atbalstītāji to uzskata par faktisku valsts apvērsumu.

Taču paziņojumā, kas pirmdienas vakarā publicēts armijas interneta vietnē, uzsvērts, ka bruņotie spēki "netiecas pēc varas un nepārkāps tiem piešķirtās pilnvaras".