Austrija pieprasa ASV vēstniekam paskaidrojumus par spiegošanu

Austrijas Ārlietu ministrija pirmdien izsaukusi uz tikšanos ASV vēstnieku, lai viņš sniegtu paskaidrojumus saistībā ar medijos izskanējušo informāciju par ASV spiegošanu Eiropas Savienības (ES) birojos.

Tiekoties ar ASV vēstnieku Viljamu Iko, Austrijas ārlietu ministrs Mihaels Špindelegers pauda Austrijas bažas par augošo spiegošanas skandālu, kas draud sabojāt transatlantiskās attiecības, un pieprasīja pēc iespējas ātrāk viest skaidrību šajā lietā.

ASV vēstnieks no savas puses apsolīja informēt par Austrijas bažām attiecīgās iestādes, vēsta ziņu aģentūra APA.

Iepriekš Špindelegers intervijā laikrakstam "Oesterreich" norādīja, ka Austrija vēlas nekavējoties saņemt paskaidrojumus no ASV, vai medijos izskanējušās apsūdzības spiegošanā ir patiesas un vai izlūkošanas aktivitātes notikušas arī Austrijā.

Nedēļas nogalē vācu izdevums "Der Spiegel", atsaucoties uz slepeniem dokumentiem, ziņoja, ka ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) izspiegojusi ES diplomātiskās misijas.

"Der Spiegel" norādīja, ka par daļu no slepenajiem dokumentiem izdevumam izdevies konsultēties ar bijušo NSA līgumdarbinieku un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kuru Vašingtona izsludinājusi starptautiskā meklēšanā par slepenas ASV izlūkdienestu informācijas izpaušanu.

Avoti Eiropā ziņoja, ka šis skandāls izprovocējis patiesas dusmas un var izraisīt nopietnu politisko krīzi.

Arī Austrijas kaimiņvalstī Vācijā ASV vēstnieks uzaicināts apspriest šo jautājumu. Tomēr, kā norādīja Vācijas ārlietu ministrijas preses pārstāvis, vēstnieks ir uzaicināts, nevis izsaukts, kā tas oficiāli tiek darīts diplomātiskās spriedzes apstākļos.