Ēģiptes opozīcijas kustība uzstāda prezidentam ultimātu

© Scanpix

Ēģiptes protestu kustība "Tamarod" ("Dumpis") pirmdien paziņojusi, ka dod prezidentam Muhamedam Mursi laiku līdz otrdienai, lai viņš atkāptos no amata, pretējā gadījumā draudot sākt visaptverošu pilsoniskās nepakļaušanās kampaņu.

"Mēs dodam Muhamedam Mursi laiku līdz otrdienas, 2.jūlijam, plkst.17 (plkst.18 pēc Latvijas laika), lai atteiktos no varas, ļaujot valsts institūcijām sagatavoties pirmstermiņa prezidenta vēlēšanām," teikts "Tamarod" publiskotajā paziņojumā.

Pretējā gadījumā, "otrdiena plkst.17 būs sākums absolūtai pilsoniskās nepakļaušanās kampaņai", norādīts paziņojumā.

LETA jau ziņoja, ka "Tamarod'' svētdien Kairā un citviet Ēģiptē organizēja vērienīgas pret Mursi vērstas demonstrācijas, kuru laikā notika arī protestētāju un policijas sadursmes.

Svētdien ar protestiem saistītā vardarbībā dzīvību zaudēja pieci cilvēki. Vēl viens no gūtajām traumām mira vēlāk, liecina amatpersonu sniegtā informācija.

Grupa protestētāju uzbruka Musulmaņu brālības birojam Kairā, to aizdedzinot un apmētājot akmeņiem. Musulmaņu brālības atbalstītāji atbildēja ar pretspēku, un aģentūras AFP žurnālists ziņoja, ka vēlāk biroja apkaimē bijis dzirdams arī šāviņu troksnis.

Simtiem protestētāju nakti uz pirmdienu pavadīja Kairas Brīvības laukumā un pie prezidenta pils.

Armijas aplēses liecina, ka kopumā šajos protestos piedalījušies aptuveni miljons cilvēku.

Svētdien apritēja pirmā gadadiena kopš Mursi stāšanās prezidenta amatā, un tik vērienīgs mītiņš Brīvības laukumā nebija pieredzēts kopš 2011.gada revolūcijas, kad tika gāzts valsts ilggadējais prezidents Hosni Mubaraks.