Ēģiptē uz mītiņiem pulcējas prezidenta Mursi pretinieki

© Scanpix/Reuters

Kairas Brīvības laukumā pulcējušies tūkstošiem cilvēku, gatavojoties svētdien paredzētajam mītiņam, kura dalībnieki pieprasīs Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi demisiju.

Tūkstošiem cilvēku jau nakšņoja Brīvības laukumā.

Svētdien aprit pirmā gadadiena kopš Mursi stāšanās prezidenta amatā.

Mursi oponenti prezidentam pārmet nespēju risināt ekonomikas un drošības problēmas. Mursi kritiķi norāda, ka 22 miljoni cilvēku parakstījuši petīciju, pieprasot sarīkot ārkārtas vēlēšanas. Protestu organizatori aicinājuši petīcijas parakstītājus svētdien ierasties uz demonstrāciju Kairas Brīvības laukumā.

Tikmēr atsevišķus mītiņus plāno rīkot arī Mursi atbalstītāji.

LETA jau ziņoja, ka sadursmēs starp prezidenta Mursi atbalstītājiem un pretiniekiem Ēģiptē piektdien tika nogalināti trīs cilvēki, tostarp arī kāds ASV pilsonis.

Mursi oponenti viņu apsūdz 2011.gada revolūcijas mērķu nodevībā un to ēģiptiešu interešu ignorēšanā, kas par viņu vēlēšanās nebalsoja.

Svētdien gaidāmās demonstrācijas rīko kustība "Tamarod" ("Dumpis").

Pret Mursi un viņa pārstāvētajiem islāmistiem iestājas liberāļi, kreisās partijas, kristieši, kā arī dažas musulmaņu organizācijas.

Opozīcijā esošā koalīcija "nacionālās Glābšanas fronte" ceturtdien noraidīja Mursi aicinājumu sēsties pie sarunu galda un atkārtoti paziņoja, ka jāizsludina pirmstermiņa vēlēšanas.

Tikmēr ASV Valsts departaments piektdien paziņoja, ka devis atļauju Ēģipti atstāt personālam, kura klātbūtne nav akūti svarīga, kā arī diplomātu ģimenes locekļiem. Vašingtona arī brīdinājusi amerikāņus atturēties no došanās uz Ēģipti.

Pasaulē

Krievijas armijas vadība iepriekš zināja par lielu varbūtību, ka Ukrainas Bruņotie spēki var iebrukt Kurskas apgabalā, piektdien ziņoja britu laikraksts "The Guardian", atsaucoties uz Ukrainas karavīru sagrābtiem Krievijas Iekšlietu ministrijas, Federālā drošības dienesta (FSB) un armijas dokumentiem.

Svarīgākais