Dienvidkorejas policija neļauj nosūtīt uz Ziemeļkoreju antikomunistiskas skrejlapas

© Scanpix

Dienvidkorejas policija sestdien nav atļāvusi kārtējo pret Ziemeļkorejas režīmu vērsto skrejlapu palaišanas akciju.

Grupa ziemeļkorejiešu, kas pārbēguši uz Dienvidkoreju, un ASV cilvēktiesību aktīvisti vēlējās kārtējo reizi ar gaisa baloniem pāri robežai nosūtīt uz Ziemeļkoreju 200 000 skrejlapu, kurās Phenjanas režīms apsūdzēts par cilvēktiesību pārkāpumiem.

Taču civilā tērpti policisti liedza aktīvistiem Imdžingakā izkraut skrejlapas no pikapa.

Dažas stundas pirms plānotās akcijas Ziemeļkorejas armija brīdināja, ka atklās uguni uz gaisa balonu palaišanas vietu.

Viens no aktīvistiem, kas mēģināja ar spēkratu tikt cauri policijas kordonam, lai nokļūtu paredzētajā balonu palaišanas vietā, tika uz neilgu laiku aizturēts.

"Nesaprotu, no kā viņi tik ļoti baidās. Kāpēc tas ir nelikumīgi? Kas slikts tajā, ko darām?" sarunā ar žurnālistiem savu neizpratni pauda Ņujorkā bāzētā Cilvēktiesību fonda (HRF) prezidents Tors Halvorsens. "Ja Dienvidkoreja Ziemeļkorejas draudu dēļ ir gatava uz visu, tad Dienvidkoreja ir ķīlnieks. Dienvidkoreja nav brīva valsts."

Līdzīgas akcijas Dienvidkorejas policija nepieļāva jau aprīlī un maijā, lai tādējādi novērstu iespējamās sadursmes starp aktīvistiem un vietējiem iedzīvotājiem.

Vietējie iedzīvotāji iebilst pret šādām aktivitātēm, jo Ziemeļkoreja draudējusi apšaudīt vietas, kuras antikomunistiskie aktīvisti izmanto propagandas gaisa balonu palīšanai.