Protestos Brazīlijā dzīvību zaudējuši jau pieci cilvēki

Brazīlijā protestos, kas turpinās ilgāk nekā divas nedēļas, dzīvību zaudējuši jau pieci cilvēki.

Ceturtdien Belu Orizonti slimnīcā miris kāds 22 gadus vecs vīrietis, kurš trešdien protestu laikā nokrita no pārejas netālu no pilsētas stadiona, kur notika Konfederāciju kausa pusfināla mačs starp Brazīlijas un Urugvajas futbola valstsvienībām.

Belu Orizonti trešdien uz miermīlīgu demonstrāciju bija sapulcējušies aptuveni 40 000 cilvēku. Tomēr policijai nācās izmantot asaru gāzi, kad neliela demonstrantu grupiņa centās izlauzties cauri drošības perimetram divus kilometrus no stadiona.

Pirmdien protestu laikā dzīvību zaudēja divas sievietes, kuras notrieca kāds autovadītājs, kas centās izlauzties cauri policijas blokādei 70 kilometrus no Braziljas.

Līdzīgā nāvē šomēnes mira arī kāds 18 gadus vecs jaunietis Sanpaulu.

Savukārt Belenā pagājušajā piektdienā no sirdstriekas mira kāds pašvaldības darbinieks, kurš pārbijās no asaru gāzes šāviņa.

Jau ziņots, ka protesti atsevišķās pilsētās Brazīlijā sākās 11.jūnijā un par to iemeslu kalpoja sabiedriskā transporta biļešu cenu paaugstināšana. Taču tie drīz pārauga valsts mēroga protestu kustībā.

Paplašinājies arī protestētāju prasību spektrs. Viņi pauž neapmierinātību gan ar korupciju, gan par zemo sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti, gan par starptautisko futbola turnīru rīkošanas izmaksām.

Ceturtdien vairāki tūkstoši cilvēku pulcējās uz protestiem Fortalezā valsts ziemeļaustrumos.

"Bez zemes reformas nav demokrātijas," vēstīja viens no demonstrantu plakātiem.