Bulgārijā protestos pret valdību aizturēti 28 cilvēki

© Scanpix

Bulgārijā desmito dienu pēc kārtas turpinoties protestiem pret jaunizveidoto valdību, policija svētdien aizturējusi 28 cilvēkus, lai tādējādi novērstu spriedzes eskalāciju, vēsta aģentūra France - Presse.

Vēl 200 potenciālajiem nekārtību cēlājiem tika liegts pievienoties galvenajai demonstrācijai Sofijas centrā, kurā piedalījās tūkstošiem cilvēku.

Līdz šim demonstrācijas pamatā norisinājušās miermīlīgi un aresti nav izdarīti, lai gan pagājušajā pirmdienā vairāki cilvēki guva ievainojumus, kad divas nacionālistu grupas sāka viena otru apmētāt ar akmeņiem.

Tikai pirms četriem mēnešiem masu protesti noveda pie centriski labējās partijas GERB veidotās valdības krišanas un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanas.

Lai gan vēlēšanās maijā visvairāk balsu ieguva GERB, partija nespēja izveidot vairākuma koalīciju un bija spiesta palikt opozīcijā. Tādējādi pie varas nāca sociālistu vadītā mazākuma koalīcija, kurā ietilpst arī etnisko turku partija "Kustība par tiesībām un brīvībām" (MRF) un kurai parlamentā atbalstu sniedz galēji labējā partija "Ataka".

Jauno protesta vilni izraisīja mediju magnāta Deļana Pejevska iecelšana nacionālā drošības dienesta priekšnieka amatā, un kopš 14.jūnija katru vakaru Sofijas ielās iziet septiņi līdz desmit tūkstoši cilvēku.

Lai gan Pejevskis no amata jau atcelts, demonstrācijas nav rimušās un pāraugušas protestos pret sociālistu vadīto valdību un politiķiem kopumā.

Premjerministrs Plamens Orešarskis noraidījis demonstrantu prasību atkāpties, norādot, ka tas valstī radītu nestabilitāti.

Pagājušajā nedēļā parlaments apstiprināja valdības ierosināto reformu paketi, kuras mērķis ir mazināt nabadzību un stimulēt ekonomiku.

Piekāpjoties protestētājiem, parlamentā sākušās arī debates par vēlēšanu likuma grozījumiem, kas ļautu likumdevēju sapulcē iekļūt arī jaunizveidoto mazo partiju pārstāvjiem.

Grupa intelektuāļu svētdien publicēja manifestu, kurā prasīta bagāto varas izbeigšana, kā arī demokrātijas un likuma varas atjaunošana. Kopš svētdienas manifestu parakstījuši jau vairāki simti cilvēku.