Pašnāvnieku sarīkotos sprādzienos Irākā nogalināts 31 šiīts

Divos pašnāvnieku sarīkotos sprādzienos pie šiītu musulmaņu centra Bagdādē otrdien gājis bojā 31 cilvēks un desmitiem ievainoti.

Nogalināto vidū ir arī vairāki studenti no netālu esošās privātās universitātes, kuri bija devušies pārtraukumā, lai nodotos lūgšanām.

"Viņi sapulcējās šeit, lai lūgtu. Vai kāda reliģija akceptē nevainīgu cilvēku nogalināšanu? (..) Pirms pāris minūtēm es stāvēju kopā ar savu draugu, un viņš aicināja mani doties lūgt kopā. Bet es viņam teicu, ka vēlos vēl pamācīties, lai būtu gatavs mūsu eksāmeniem. Viņš teica: "Es iešu lūgt, Dievs man palīdzēs nokārtot." Viņš aizgāja un tagad nekad vairs neatgriezīsies," norādīja viens no studentiem.

Aculiecinieku un amatpersonu teiktais liecina, ka pašnāvnieki bija ģērbušies uzvalkos un vispirms sākuši šaut uz šiītu musulmaņu centra apsargiem. Pēc tam viens no pašnāvniekiem uzspridzinājās pie ieejas, bet otrs, izmantojot radušos haosu, ieskrēja ēkā un detonēja sprāgstvielas pūļa vidū.

Karavīri, kas pēc notikušā apsargāja ēku, teica, ka iekšpusē viss klāts asinīm, un sienas un griesti ir smagi bojāti.

Atbildību par notikušo neviens vēl nav uzņēmies, bet sunnītu kaujinieki, kam ir sakari ar starptautisko teroristisko organizāciju "Al Qaeda", bieži uzbrūk šiītu musulmaņiem.

Maijs bijis asiņainākais mēnesis Irākā kopš 2008.gada. Daudzos tas raisa bažas, ka vardarbības pieaugums var izvērsties vispārējā starpkopienu karā, kāds jau plosījās Irākā 2006. un 2007.gadā.

Vienlaikus ar vardarbības uzliesmojumu spēkā pieņēmusies arī sunnītu arābu neapmierinātība, kas decembrī pārauga protestos.

Analītiķi uzskata, ka abas šīs tendences ir savstarpēji saistītas. Proti, šiītu vadīto varasiestāžu nespēja tikt galā ar augošo neapmierinātību sunnītu kopienā devusi enerģiju sunnītu kaujiniekiem pastiprināt savas aktivitātes.

Iedzīvotāju vairākums Irākā ir šiīti, un šī islāma novirziena sekotāji arī atrodas valdības vadībā. Savukārt sunnītu minoritāte apgalvo, ka premjerministra Nuri al Maliki valdība to diskriminē. Valdība šo kritiku noraida.

Svarīgākais