Igaunija nešķirotos atkritumus sadedzinās spēkstacijā

Turpmāk Igaunijā nešķirotie sadzīves atkritumi tiks sadedzināti spēkstacijā. Tas kļuvis iespējams, šodien Mārdu pilsētā atklājot Iru spēkstaciju.

Plānots, ka, tiklīdz jaunais spēkstacijas bloks sāks darbu ar pilnu jaudu, nešķiroto sadzīves atkritumu apglabāšana tiks pārtraukta. Strādājot ar pilnu jaudu, jaunais spēkstacijas bloks vienā stundā spēs sadedzināt 27,5 tonnas nešķirotu sadzīves atkritumu, tādējādi dienā tiks pārstrādātas 660 tonnas atkritumu jeb 220 000 tonnu gadā.

Kopumā Igaunijā ik gadu tiek radītas aptuveni 300 000 tonnas nešķiroto atkritumu. Stundā sadedzināto atkritumu daudzumu viena gada laikā rada aptuveni 70 vidēja lieluma Igaunijas mājsaimniecības. Vidēji dienā Iru spēkstacijai atkritumus piegādā aptuveni 80 atkritumu mašīnas.

Spēkstacijā uzstādītās modernās iekārtas nodrošinās efektīvu visdažādāko atkritumu sadedzināšanu bez nepieciešamības tos šķirot.

Iru spēkstacijas atkritumu pārstrādes koģenerācijas bloks piegādās siltumenerģiju Tallinas un Mārdu pilsētas iedzīvotājiem, kā arī ražos elektroenerģiju ar 17 MW jaudu. Spēkstacijas siltumenerģijas ražošanas jauda ir 50 MW.

Projektu īsteno Baltijas lielākais elektroenerģijas ražotājs "Eesti Energia". Projekta īstenošanā investēti 105 miljoni eiro (nepilni 74 miljoni latu).

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" teica Mārdu pilsētas mērs Georgijs Bostrovs, šī projekta īstenošana ļaus samazināt rēķinus iedzīvotājiem. Ja līdz šim iedzīvotāji maksāja par atkritumu noglabāšanu, tad, īstenojot šo projektu, atkritumi no viņiem tiek nopirkti, lai sadedzinātu un ražotu siltumu un elektrību.

Enerģijas ražotāja "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Sandors Līve biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka šis ir liels projekts, kura īstenošanā ir ieguldīti prāvi līdzekļi. Viņš cer, ka atkritumu dedzinātājs strādās ar pilnu jaudu, jo pašlaik ir panāktas vienošanās par nepieciešamā atkritumu daudzuma piegādi. Viņš atzina, ka otra šāda atkritumu dedzinātāja izveide Igaunijā nav nepieciešama, jo Igaunijā tam pietrūktu atkritumu. Jautāts, vai viņi varētu iepirkt atkritumus no Latvijas, viņš atbildēja, ka šādu iespēju neizslēdz, lai gan izdevīgāk viņiem būtu atkritumus piegādāt, piemēram, no Skandināvijas valstīm.

Jaunā spēkstacijas bloka izveide ir ievērojami ietekmējusi apkures cenas Tallinā un Mārdu, turklāt, pateicoties ekoloģiskai atkritumu apsaimniekošanai, visā Igaunijā ir samazinājušās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas.

"No atkritumiem saražotā siltumenerģija ir par ceturtdaļu lētāka nekā no dabasgāzes iegūtais siltums. Savukārt atkritumu apsaimniekošanas izmaksu kritumu veicina fakts, ka atkritumu sadedzināšanas izmaksas ir zemākas nekā maksa par to uzglabāšanu poligonos," skaidroja Līve.

Spēkstacijas atkritumu pārstrādes bloka būvniecību veica Francijas kompānija "Constructions Industrielles de la Méditerranée" (CNIM). Savukārt vispārējos celtniecības darbus īstenoja kompānija "Merko Ehitus Eesti".

"Eesti Energia" ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pilnībā pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas ražošanu. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus. "Eesti Energia" darbojas Baltijas valstīs, Somijā, Vācijā, Jordānijā un ASV. Papildus darbībai Igaunijā "Eesti Energia" tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kur izmanto "Enefit" zīmolu.

Svarīgākais