Pirmās Latviešu kultūras dienas Londonā pulcējušas ap 2000 interesentu

Sestdien "Victoria Embankment Gardens" parkā Londonā notikušās pirmās Latviešu kultūras dienas pulcējušas ap 2000 interesentu, informē Ārlietu ministrijā.

Pirmās Latviešu kultūras dienas Londonā tika ieskandinātas, skanot latviešu grupas "Prāta vētra" dziesmai "Welcome to my country". Svētkus atklājot, dalībniekus un londoniešus savā uzrunā sveica Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis, uzsvērdams latviešu kultūras tradīciju un vērtību nozīmi ikviena latvieša dzīvē un aicinādams londoniešus baudīt šo brīdi un apmeklēt Rīgu gan jūlija sākumā, kad Latviju pieskandinās XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki, gan arī 2014.gadā, kad Rīga nesīs Eiropas kultūras galvaspilsētas vārdu.

Četru stundu garumā teju 2000 londoniešu vēroja Londonas Latviešu kora, deju kopas "Londona dejo" un "Salinieki", koklētāju ansambļa "Zapte" un folkloras grupas "Austrumkalns" daudzveidīgos sniegumus, kas ik pa brīdim izsauca sajūsmas un prieka pilnus aplausus. Priekšnesumu starplaikos Londonas iedzīvotājiem tika piedāvāta iespēja vērot video materiālus par Latviešu Dziesmu un deju svētkiem 2008.gadā.

Jebkurš londonietis un interesents svētku laikā varēja iegūt informatīvus materiālus par tūrisma un kultūras izklaides iespējām Latvijā, kā arī klātesošajiem bija iespēja nobaudīt īstu latviešu rupjmaizi, pīrādziņus un citus gardumus, ko bija sarūpējuši latvieši no Bostonas Linkolnšīrā.

"Svētku dalībnieku skaits un viņu neviltotā pacilātība pierāda, ka, svešā pilsētā un valstī dzīvodami, latvieši nav zaudējuši latvisko apziņu un ir gatavi ziedot savu brīvo laiku, lai uzturētu latviešu tradīcijas dzīvas arī ārpus dzimtenes. Pasākuma organizatori cer, ka Lielbritānijā ir iedibināta jauna tradīcija, kas turpināsies arī nākamos gadus," norāda Ārlietu ministrijas Preses centra pārstāvji.

Kultūras dienas idejas autors un organizators ir Latviešu studentu asociācijas Lielbritānijā ģenerālsekretārs Rihards Kols, kā arī Latviešu Nacionālā padome Lielbritānijā.

Svarīgākais