Tibetas trimdas valdība cer uz Lietuvas atbalstu Eiropas Savienībā

Lietuviešiem un tibetiešiem ir līdzīga brīvības cīņu pieredze, tādēļ Tibetas trimdas valdība cer, ka Lietuva kā nākamā Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts atcerēsies aktualizēt arī Tibetas jautājumu, ceturtdien preses konferencē Viļņā norādījis šīs valdības premjerministrs Lobsangs Sangajs, kas ieradies vizītē Viļņā.

"Kā prezidētājvalstij jums būs pienācīgs pamats paust Eiropas sabiedrībai tos pašus principus, kādi ietverti jūsu Konstitūcijā," viņš sacījis, atgādinot, ka Lietuvai ir cieņas vērta vēsture un pieredze, tādēļ lietuviešu atbalsts tibetiešiem ir ļoti svarīgs.

Pēc Sangaja sacītā, Tibetas jautājums Eiropai un pasaulei ir eksāmens demokrātijas un nevardarbības atbalstīšanā. Tas nozīmē izšķirties, kā uzlūkot savu iespējamo atbalstu Tibetai - kā iemeslu attiecību pasliktināšanai ar Ķīnu vai arī kā uzticību saviem principiem.

"Eiropai un starptautiskajai kopienai tagad jāatbild uz jautājumu - vai jūs patiešām atbalstāt to, ko propagandējat un kam ticat, proti, demokrātiju un nevardarbīgu rīcību," uzsvēris Tibetas politiskais līderis.

Vienlaikus viņš norādījis, ka pašu tibetiešu vienotība un savstarpējā solidaritāte, neraugoties uz Pekinas represijām, šobrīd ir stiprāka nekā jebkad. Tomēr pēdējo gadu laikā tibetiešu pretošanās ieguvusi jaunu traģisku iezīmi - kopš 2009.gada, protestēdami pret savas zemes okupāciju, ticības, valodas un kultūras nīdēšanu, aizdedzinājušies 119 tibetiešu, un lielākā daļa no viņiem gājuši bojā.

Sangajs, starptautisko tiesību eksperts un pirmais tibetietis, kas ieguvis ASV Hārvarda universitātes tiesību zinātņu doktora grādu, Tibetas trimdas valdību vada kopš 2011.gada, kad no šī amata atteicās Tibetas budistu garīgais līderis Dalailama.

Šai vizītē viņu pavada Dalailamas vēstnieks Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs Thubtens Samdups, bet paša Dalailamas vizīte Lietuvā iecerēta septembrī.

Viļņā Tibetas trimdas valdības premjers tiksies ar Lietuvas politiķiem, lasīs lekciju un piedalīsies diskusijā par Tibetas tagadni un nākotnes izredzēm Eiropas Humanitārajā universitātē un tiksies ar Lietuvas budistu kopienu un Tibetas atbalsta grupu Užupes mākslas inkubatorā.

Svarīgākais