Latvijas vēstniecības Gruzijā militāro atašeju vaino avārijas izraisīšanā Boržomi [papildināts]

Latvijas vēstniecības Gruzijā militārais atašejs Jānis Mičāns tiek vainots avārijas izraisīšanā Boržomi, kā rezultātā ar dažādām traumām slimnīcā nonācis kāds vietējais iedzīvotājs, raksta laikraksts "Vesti".

Saistībā ar avāriju pie Latvijas vēstniecības pat noticis pikets, kura dalībnieki mudinājuši Latvijas varasiestādes atņemt Mičāns diplomāta imunitāti, lai viņu varētu saukt pie atbildības.

Gruzijas ārlietu ministrs paziņojis, ka par notikušo neko nezina, taču Gruzijas pilsoņa intereses tikšot aizstāvētas. Latvijas Ārlietu ministrijas darbinieki atzinuši, ka Mičāns ir bijis iesaistīts ceļu satiksmes negadījumā, taču par notikušo vēl turpinās izmeklēšana. Tikmēr Mičulis atsaukts uz Latviju, un mūsu valstī šo gadījumu vērtē Aizsardzības ministrija.

Gruzijā avārijā iesaistītais Latvijas aizsardzības atašejs Jānis Mičāns notikušo nožēlo, un šobrīd ir nodots Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera Raimonda Graubes rīcībā, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Aizsardzības ministrijā (AM).

Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta vadītājs Kaspars Galkins aģentūrai LETA pavēstīja, ka 19.maijā, pildot aizsardzības atašeja pienākumus Gruzijā, pulkvežleitnants Mičāns netālu no Boržomi iekļuva ceļu satiksmes negadījumā, kurā cieta Gruzijas pilsonis. Tūlīt pēc negadījuma Mičāns izsauca tiesībsargājošās institūcijas un neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Ņemot vērā šī notikuma atainojumu Gruzijas un Krievijas medijos, Mičāns ir atsaukts uz Latviju, lai noskaidrotu notikuma apstākļus un to, vai atašejs ir ievērojis visas noteiktās procedūras. Saskaņā ar AM rīcībā esošo informāciju Mičāns procedūras ir ievērojis, proti, izsaukta policija, ātrā neatliekamā palīdzība, kā arī attiecībā uz atašeju stājusies spēkā diplomātiskā imunitāte.

Atašejs sadarbojas ar Gruzijas tiesībsargājošajām institūcijām, kā arī pats personīgi ir apmeklējis cietušo slimnīcā, kontaktējies ar ārstniecības personālu un ļoti pārdzīvojot notikušo.

Par to, kāds ir iespējamais Mičāna nodarījums konkrētajā ceļu satiksmes negadījumā, varēs spriest pēc tam, kad Gruzijas tiesībsargājošās iestādes būs pabeigušas lietas apstākļu izmeklēšanu, uzsver AM. "Mēs izsakām nožēlu, ka šāds negadījums ir noticis, un ceram, ka cietušais Gruzijas pilsonis drīzumā atveseļosies," uzsvēra Galkins.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais