Eiropas Parlaments prasa saglabāt 3,5 miljardu eiro atbalstu ES trūcīgākajiem iedzīvotājiem

Atbalsts Eiropas vistrūcīgākajām personām nākamajā plānošanas periodā no 2014. līdz 2020.gadam jāsaglabā līdzšinējo 3,5 miljardu eiro (2,46 miljardu) apjomā, nevis atbilstoši pašreizējām sarunām jāsamazina līdz 2,5 miljardiem eiro (1,76 miljardiem latu), trešdien balsojumā uzsver Eiropas Parlaments (EP).

"Gandrīz 120 miljoni Eiropas iedzīvotāju joprojām ir pakļauti nabadzības un sociālās atstumtības riskam. Vairāk nekā 40 miljoni ir nopietnās materiālajās grūtībās un vairāk nekā četri miljoni - bez pajumtes. Jaunais fonds ir nozīmīgs instruments ekonomikas un sociālās krīzes ietekmes seku mazināšanai un praktisks apliecinājums eiropiešu solidaritātei ar tās neaizsargātākajām iedzīvotājiem," debatēs pirms balsojuma sacīja par noteikumu sagatavošanu atbildīgā EP deputāte Emera Kostello.

EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele aģentūru LETA informēja, ka jaunais Eiropas vistrūcīgāko personu atbalsta fonds 2014.-2020.gadā aizstās līdzšinējo pārtikas izdalīšanas programmu, kurā no kopējās lauksaimniecības politikas pārpalikusī lauksaimniecības produkcija tika izdalīta ES trūcīgajiem iedzīvotājiem. No jaunā fonda plānots finansēt ne tikai pārtikas izdalīšanu, bet arī citas ES vistrūcīgāko iedzīvotāju pamatvajadzības, piemēram, apģērbu.

Parlaments ar balsojumu pieprasīja saglabāt jaunajam - no 2014. līdz 2020.gadam - fondam finansējumu vismaz līdzšinējo 3,5 miljardu eiro apmērā, nevis samazināt līdz 2,5 miljardiem, kā ierosināts ES kohēzijas budžeta priekšlikumā.

Vairākums deputātu balsoja par obligātām dalībvalstu iemaksām. Tas nozīmē, ka arī dalībvalstīm, kas izvēlas neizmatot fonda palīdzību, jāveic iemaksas, lai līdzekļi būtu pieejami Eiropas trūcīgāko iedzīvotāju atbalstam. Tomēr samērā liela daļa deputātu pieprasīja dalībvalstu iemaksu brīvprātību.

Deputāti prasa noteikt ES "standarta" līdzfinansējumu vismaz 85% apjomā no fonda izdevumiem. Eiropas Komisija bija ierosinājusi noteikt 85% kā maksimālo līdzfinansējumu. Deputāti prasa paredzēt iespēju palielināt ES līdzfinansējumu līdz 95% tiem, kurus krīze skārusi vissmagāk.

Parlamenta grozījumus deputāti apstiprināja ar 513 balsīm par, 149 pret un 27 atturoties, tomēr galīgais balsojums notiks pēc tam, kad būs panākta vienošanās likumdevēju sarunās ar dalībvalstīm. Līdzekļu galīgais apjoms būs atkarīgs no 2014.-2020.gada budžeta sarunu iznākuma.

Svarīgākais