Sīrijas opozīcija nepiedalīsies miera konferencē, kamēr nebūs saņēmusi jaunu bruņojumu

Sīrijas opozīcija negrasās piedalīties starptautiskajā Sīrijas konflikta politiskā noregulējuma konferencē - tādā dēvētajā forumā "Ženēva 2" -, ja opozīcija nesaņems jaunu ieroču un munīcijas partiju, paziņoja lielākā nemiernieku grupējuma - Brīvās Sīrijas armijas - Augstākās kara padomes vadītājs Salims Idriss.

Nemiernieku komandieris gan atteicās precizēt, kam tieši vajadzētu opozīcijai piegādāt bruņojumu, sestdien vēsta laikraksts "The New York Times".

"Ja mēs nesaņemsim munīciju un ieročus, lai [karā] izmainītu līdzsvaru, tad, atklāti sakot, es varu pateikt, ka mēs nedosimies uz Ženēvu. Nebūs Ženēvas. Ko gan mēs varēsim pieprasīt, ja mēs Ženēvā ieradīsimies vāji," laikrakstam norādīja Idriss.

Viņš uzsvēra, ka atbalsta konferences rīkošanas ideju, tomēr ir satraukts par to, kā tā var novest pie pretēja efekta, ja tā notiks pirms kaujinieku pozīciju nostiprināšanas ar jaunām bruņojuma piegādēm.

Sīrijas valdība piekritusi apmeklēt Vašingtonas un Maskavas rosināto miera konferenci.

Pirmās Ženēvas sarunas notika pagājušā gada jūnijā. Toreiz pasaules lielvaras vienojās par nosacījumiem Sīrijas krīzes risināšanai, paredzot pārtraukt asinsizliešanu un izveidot Sīrijā pārejas valdību, kurā būtu pārstāvēti visi sabiedrības spēki. Prezidentam Bašaram al Asadam netika pausts tiešs aicinājums atkāpties no amata.

Tomēr vienošanās neiemantoja nepieciešamo atbalstu un dzīvē netika īstenota.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 94 000 cilvēku.

Tiek ziņots par cilvēktiesību pārkāpumiem, ko pastrādājuši kā režīma spēki, tā nemiernieki, kā arī pastāv nopietns pamats domāt, ka kaujās vairākkārt izmantoti ķīmiskie ieroči.

ASV un Krievija ir ierosinājusi noorganizēt starptautisku Sīrijas miera konferenci, tomēr gatavošanās tai nenorit tik gludi, kā to varētu vēlēties.

Sākotnēji tika cerēts, ka konferenci varēs noorganizēt jau jūnijā, bet tagad tiek prognozēts, kas šis pasākums varētu notikt ne ātrāk kā jūlijā.