Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja vienojas svētdien rīkot sarunas

Dienvidkoreja sestdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja piekritusi svētdien sarīkot darba līmeņa sarunas Phanmundžomas ciemā, kas atrodas demilitarizētajā zonā starp abām valstīm.

Ziemeļkoreja piekritusi, ka katra puse nosūta trīs delegātus uz sarunām Phanmundžomā, lai pavērtu ceļu augstāka līmeņa sarunām, paziņoja Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija.

Phenjana šo ziņu nodevusi pa atjaunoto ārkārtas telefonsakaru līniju, kas tika atslēgta martā, kad pieauga saspīlējums Korejas pussalā.

LETA jau ziņoja, ka Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja ceturtdien negaidīti panāca principiālu vienošanos pēc vairāku gadu pārtraukuma atsākt sarunas.

Ar iniciatīvu nāca klajā Ziemeļkoreja, un Dienvidkoreja, reaģējot uz to, piedāvāja noorganizēt ministru tikšanos 12.jūnijā Seulā.

Ziemeļkorejas miermīlīgās apvienošanas komiteja, kas atbild par sakariem ar Seulu, Dienvidkorejas ātro atbildi novērtēja pozitīvi un ierosināja sākotnēji noorganizēt zemāka līmeņa sarunas.

Oficiālā saziņa Seulas un Phenjanas starpā iesaldēta jau kopš 2010.gada, kad Pennjondo apvidū tika nogremdēts Dienvidkorejas karakuģis "Cheonan", laupot 46 jūrnieku dzīvību. Seula kuģa nogremdēšanā vainoja Phenjanu. Vēlāk tajā pat gadā Ziemeļkorejas artilērija apšaudīja netālo Jonpjonas salu, nogalinot četrus cilvēkus.

Savukārt pēdējā laikā spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieauga, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu. Saspīlējumam pieaugot, Phenjana teju vai ik dienu izteica draudus Dienvidkorejai un ASV.

Martā Ziemeļkoreja sarāva arī vienīgo ārkārtas telefonsakaru līniju, kas savienoja abu Koreju armijas pārstāvjus un atradās demilitarizētās robežzonas sarunu punktā.

Tomēr pēdējās nedēļās saspīlējums Korejas pussalā ir būtiski mazinājies.