Pakistānā par premjerministru iecelts Navazs Šarifs

Pakistānas parlaments, 5. jūnijā, premjerministra amatā iecēlis partijas "Pakistānas Musulmaņu līga - N" līderi Navazu Šarifu, vēsta aģentūra France Presse.

Šarifam šis būs jau trešais pilnvaru termiņš valdības vadītāja postenī.

Pakistānas valdību viņš iepriekš vadījis jau divreiz - no 1990. līdz 1993.gadam un no 1997. līdz 1999.gadam. Viņa partija "Pakistānas Musulmaņu līga - N" (PML-N) pārliecinoši uzvarēja pagājušajā mēnesī aizvadītajās parlamenta vēlēšanās.

63 gadus vecais Šarifs jau nodevis amata zvērestu un atzinis, ka jauno valdību gaida daudz problēmu.

Valsts ekonomikas stāvoklis ir neiedomājams, uzrunājot parlamentu, norādīja Šarifs, kurš sacīja, ka arī pilsoņiem nevajadzētu šaubīties, ka jauno kabinetu gaida lieli izaicinājumi.

Šarifs ir paudis atbalstu miera sarunām ar talibiem, ko valsts ietekmīgā armija uztver ar lielu skepsi, kā arī pagājušajā nedēļā nosodīja ASV bezpilota lidaparātu uzlidojumu, kurā tika nogalināts Pakistānas talibu vadības otrais cilvēks Valiurs Rehmans.

Bezpilota lidaparātu uzlidojumi Pakistānā ir izpelnījušies asu kritiku, un Pakistānas valdība ir atklāti tos nosodījusi kā valsts suverenitātes pārkāpumus. Savukārt Vašingtona tos aizstāv, norādot, ka, pateicoties bezpilota lidaparātiem, likvidēti daudzi talibu un starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderi.

Savā pirmajā runā premjera amatā Šarifs atkārtoti pauda bažas par šāda veida uzlidojumiem.

Viņš aicināja izstrādāt visaptverošu stratēģiju, lai izskaustu ekstrēmismu.

Paredzams, ka Pakistānas attiecības ar Vašingtonu būs viens no galvenajiem jautājumiem Šarifa premjera amata termiņa laikā, sevišķi ņemot vērā, ka NATO līdz nākamā gada beigām plāno izvest no kaimiņvalsts Afganistānas visus savus kaujas spēkus.

Svarīgākais