Latvijas paviljonu 55.Venēcijas biennāles pirmajās dienās apmeklējis rekordliels cilvēku skaits

Kopš 55.Venēcijas biennālē atklāts Latvijas paviljons, to pirmajās dienās apmeklējuši jau vairāk nekā 13 000 interesentu, aģentūru LETA informēja "kim?" Laikmetīgās mākslas centra informācijas koordinators Lauris Bokišs.

Latvijas paviljons ar ekspozīciju "North by Northeast" ("Ziemeļi-ziemeļaustrumi") tika atklāts 31.maijā Venēcijā, Arsenāla teritorijā.

Latvijas ekspozīcija tiek plaši apmeklēta, un tajā viesojušies gandrīz visu lielāko mākslas institūciju pārstāvji - Ņujorkas Modernās mākslas muzeja, Londonas "Tate" galerijas, Sanktpēterburgas "Ermitāžas" un citu institūciju pārstāvji, kā arī mākslas preses pārstāvji, pazīstami mākslinieki un kuratori.

Paviljons izpelnījies gan mākslas ekspertu, gan plašākas auditorijas uzmanību un atzinību. Paviljonā esošais koks mākslas apskatniekiem liek iesaukties, ka šā gada biennālē ir daudz koku. Iepriekš neparedzēti un tāpēc vēl jo vairāk nozīmīgi, ka paviljons kalpo par valsts vizītkarti tiem apmeklētājiem, kas ir apmulsuši koordinātas "North by Northeast" gala punkta noteikšanā, klāstīja Bokišs.

Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina departamenta vadītāja Inese Baranovska minēja, ka ļoti pozitīvi vērtējams ir fakts, ka Latvijas mākslinieku ekspozīcija šoreiz ir Arsenālā. "Tā ir par 100% lielāka garantija būt ievērotiem, kas tā arī notika, jo, satiekoties ar citu valstu profesionāļiem, dzirdēju daudz labu vārdu par mūsu izstādi - varētu teikt, ka runas par neparasto '"šūpojošos koku" klīst bienāles kuluāros," pauda Baranovska.

Savukārt mākslas teorētiķis un kurators, Krievijas valsts mākslas muzeja "Ermitāža" laikmetīgās mākslas nodaļas vadītājs Dmitrijs Ozerkovs pauda, ka Latvijas ekspozīcija ir ideāli iekārtota tās jaunajā atrašanās vietā Arsenālā, piedāvājot divus burvīgus māksliniekus. Viņš uzskata, ka Latvijas paviljons šogad nešaubīgi ir viens no Venēcijas biennāles favorītiem.

Jau ziņots, ka Latvijas paviljonā apskatāmas mākslinieka Kaspara Podnieka lielformāta fotogrāfijas un Kriša Salmaņa instalācija.

Latvijas paviljona ekspozīcijas projekts tiek organizēts, "kim?" Laikmetīgās mākslas centram sadarbojoties ar Ņujorkas mākslas organizāciju "Art in General", kas ir viena no senākajām un zināmākajām Ņujorkas laikmetīgās mākslas institūcijām ar vairāk nekā trīsdesmit gadu pieredzi.

Latvijas mākslinieku veidotās ekspozīcijas nosaukums apzīmē to virzienu, kurā no Venēcijas jādodas uz Rīgu, iepriekš stāstīja mākslinieks Salmanis. Ekspozīciju veidos abu mākslinieku jaunradīti darbi - Podnieka lielformāta fotogrāfiju sērija, kurā aplūkojamas Drustu pagasta iedzīvotāji fiziski pacelti augstu pāri saviem ikdienas darbiem, kā arī video darbs. Savukārt Salmanis radījis instalāciju, kas tiks realizēta kā telpas vidū pie jumta kores ar galotni uz leju piestiprināts astoņus metrus garš koks. Paredzēts, ka piestiprinātais koks šūposies astoņas sekundes, radot vēja skaņas.

Latvijas paviljona veidotāji skaidro, ka speciāli Venēcijas biennālei tapusi mūsdienīga un vienlaikus ļoti latviska, Latvijas kultūras un mākslas tradīcijās balstīta māksla. Abi mākslinieki, izmantojot aktuālus un savā ziņā kosmopolītiskus mūsdienu mākslas izteiksmes līdzekļus, skatītājiem no visas pasaules vēstīs par Latvijas laukiem, par zemi un darbu.

Venēcijas biennāles 55.starptautiskā mākslas izstāde norisināsies līdz 24.novembrim.