Gribauskaite aicina Lietuvā mainīt haotisko attieksmi pret kiberdrošību

Kiberdrošībai Lietuvā līdz šim nav pievērsta pienācīga uzmanība, attieksme bijusi pārāk primitīva un haotiska, trūcis vienotas informācijas drošības stratēģijas, uzskata Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite.

Tiekoties ar šīs jomas atbildīgajiem speciālistiem, viņa uzsvērusi, ka Lietuvas rīcībā ir moderni līdzekļi interneta telpas aizsardzībai, taču jāpanāk, lai visas valsts institūcijas tos liktu lietā.

"Sakaru tīklu un informācijas aizsardzība ir vitāli svarīga - no stabila informācijas sistēmu darba ir atkarīga valsts spēja funkcionēt un sniegt pilsoņiem nepieciešamos pakalpojumus. Uzbrukumiem pret Lietuvas kibertelpu kļūstot aizvien biežākiem, ir jānodrošina efektīva un operatīva valsts informācijas sistēmas aizsardzība," norādījusi prezidente.

Viņa atgādinājusi, ka pašlaik par šo jomu atbild pat veselas četras ministrijas, bet visa atbildība būtu jākoncentrē vienas institūcijas rokās, lai varētu noteikt konkrētas prasības un raudzīties, kā tās tiek izpildītas.

Apspriedē, kas notika pēc Gribauskaites ierosmes, pārrunāta atbildīgo institūciju gatavība nodrošināt valsts informācijas resursu aizsardzību, spriests par sistēmas vājajām vietām un iespējamajiem problēmas risinājumiem, īpaši saistībā ar Lietuvas gaidāmo prezidentūru Eiropas Savienībā.

Tajā piedalījās satiksmes ministra un ārlietu ministra vietnieki, Aizsardzības un Iekšlietu ministriju, kā arī Sakaru regulēšanas dienesta un Valsts kontroles pārstāvji.

Svarīgākais