Stambulā un Ankarā turpinās protesti pret Turcijas valdību

Svētdien Stambulā un Ankarā turpinās protesti, kas aizsākās piektdien un pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību.

Protesti sākās, kā reakcija pret Taksima laukumā uzsāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu.

Svētdien Taksima laukumā joprojām sapulcējušies tūkstošiem cilvēku. Tur demonstrācijas šodien noritējušas salīdzinoši mierīgi, bet Ankarā ziņots par protestētāju sadursmēm ar policiju.

Arī Stambulā ziņots par atsevišķiem incidentiem, kas notikuši ielās.

Šie ir lielākie protesti Turcijā kopš premjerministra Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā. Premjera kritiķi jau norādījuši, ka protesti atspoguļojot neapmierinātību ar viņa valdības arvien autoritārāko un konservatīvāko kursu.

Erdogans savukārt paziņojis, ka protestētāji mēģina graut demokrātiju.

Raidorganizācijas BBC žurnālisti ziņo, ka protestētāju degsmi rīta pusē mazinājis lietus un daudzi devušies mājup atpūsties. Tomēr sociālajos medijos izskanējuši aicinājumi pulcētie uz jauniem protestiem un simtiem cilvēku vēlāk atgriezušies Taksima laukumā, skandējot saukli - "Valdība, atkāpies!".

"Mēs paliksim līdz beigām. Mēs neaiziesim. Vienīgā iespēja šai valdībai ir atkāpties," aģentūrai "Reuters" norādīja viens no protestētājiem.

Ankarā uz protestiem vienā no pilsētas laukumiem svētdien sapulcējušies aptuveni 1000 demonstrantu. Mediji ziņo, ka policija viņu izklīdināšanai izmantojusi asaru gāzi un ūdens lielgabalus. Likumsargi šādi esot reaģējuši uz protestētāju vēlmi doties uz premjerministra biroju.

Erdogans svētdien kategoriski noraidīja protestētāju pārmetumus, ka viņš ir diktators, un uzsvēra, ka ir cilvēks, "kurš apņēmies kalpot savai valstij".

Sestdien premjers atzina, ka policijas reakcijā bijušas vērojamas kļūdas un pārspīlējumi, bet vienlaikus arī pārmeta oponentiem, ka tie izmantojuši sabiedrības neapmierinātību ar Taksima laukumā uzsāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, lai saasinātu spriedzi valstī.

Sēdošā demonstrācija laukumā turpinājās jau vairākas nedēļas, bet piektdien tā izvērtās vardarbībā, kad beidzot iejaucās policija, kas mēģināja pārtraukt miermīlīgo protesta akciju, izmantojot asaru gāzi un ūdensmetēju.

Tāpat kā iepriekšējā dienā, lai izklīdinātu protestētājus, kas sapulcējušies Taksima laukumā, policija arī sestdien pielietoja asaru gāzi.

Amatpersonu sniegtā informācija liecina, ka kopš piektdienas protestos visā valstī ievainoti 53 protestētāji un 26 policisti, un policija arestējusi 939 protestētājus.

Policijas pārmērīgi aso reakciju nosodījušas gan cilvēktiesību organizācijas, gan Vašingtona.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ziņoja, ka protestu laikā miruši divi cilvēki un ievainoto skaits pārsniedz tūkstoti.