Sarkanais Krusts un ANO bažījas par civiliedzīvotāju likteni Kusairā

Sarkanais Krusts un ANO palīdzības organizācijas aicinājuši visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses ļaut civiliedzīvotājiem pamest aplenkto pilsētu Kusairu.

ANO ziņo, ka stratēģiski svarīgajā pilsētā ievainoti aptuveni 1500 civiliedzīvotāju, kam nepieciešama palīdzība.

Cīņa par Kusairu ilgst jau vairāk nekā divas nedēļas, un sestdien sadursmes Sīrijas nemiernieku un valdības spēku starpā uz ziemeļiem no pilsētas uzliesmojušas ar jaunu sparu.

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pusē cīnās arī Libānas šiītu kustības "Hizbollah" kaujinieki.

Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" pārstāvis Rami Abdelrahmans sestdien ziņoja, ka Sīrijas nemiernieki cīnās ar visiem līdzekļiem, kas ir to rīcībā, bet arī režīma spēki nostiprina savas pozīcijas uz ziemeļiem no Kusairas, kurp nosūtīti vismaz 15 tanki.

Arī ANO cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja un ANO ģenerālsekretāra vietniece humānajos jautājumos Valerī Amosa atzina, ka situācija pilsētā ir šausmīga.

Saņemtas ziņas, ka apšaudīti arī rajoni, kur mitinās galvenokārt tikai civiliedzīvotāji.

"Mēs aicinām [konfliktā iesaistītās] puses nekavējoties piekrist pamieram, lai palīdzības aģentūras varētu evakuēt ievainotos," uzsvērts Pilajas un Amosas kopīgajā paziņojumā.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns aicinājis visus Sīrijas konfliktā iesaistītos spēkus darīt visu iespējamo, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Svarīgākais