Policijas un protestētāju sadursmes Stambulā sākušas pierimt

Svētdien Stambulā sākušas pierimt policijas un protestētāju sadursmes, kas sākās piektdien un pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP).

Protesti sākās, kā reakcija pret Taksima laukumā uzsāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu.

Mediji vēsta, ka sestdienas vakarā policija laukumu atstājusi, ko tūkstošiem protestētāju uztvēruši kā savu uzvaru.

Divu dienu laikā protestos visā valstī ievainoti 53 protestētāji un 26 policisti, un policija arestējusi 939 protestētājus, informēja iekšlietu ministrs.

Aresti veikti vairāk nekā 90 demonstrācijās 48 pilsētās.

Taču starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ziņo, ka protestu laikā miruši divi cilvēki un ievainoto skaits pārsniedz tūkstoti.

Cilvēktiesību aizstāvju grupas ir nosodījušas Turcijas policijas vardarbību, un Lielbritānija un ASV aicinājušas valdību saglabāt savaldību.

Jau vēstīts, ka demonstrācijas no Stambulas pārsviedās arī uz citām pilsētām, kļūstot par lielākajiem protestiem kopš premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā. Erdogana kritiķi jau norādījuši, ka protesti atspoguļojot neapmierinātību ar viņa valdības arvien autoritārāko un konservatīvāko kursu.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais