Vilciena katastrofu Krievijā izraisījis terora akts

Izmeklētāji uzskata, ka piektdienas vakarā notikušo vilciena katastrofu izraisījis terora akts, sestdien paziņoja Krievijas nacionālās dzelzceļa kompānijas vadītājs Vladimirs Jakuņins.

Paštaisītais spridzeklis ir ekvivalents 7 kilogramiem trotila, Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam savā ziņojumā par notikušo vilciena avāriju - terora aktu norāda Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vadītājs Aleksandrs Bortņikovs, ziņo telekanāls "Vesti". Vilciena avārijas vietā atrastas sprāgstvielas atliekas.

Kā ziņots, piektdienas vakarā Novgorodas apgabalā nogājis no sliedēm vilciens, kas atradās ceļā no Maskavas uz Sanktpēterburgu. Katastrofā gājuši bojā vismaz 39 cilvēki, bet gandrīz 100 guvuši ievainojumus.

Ņevas ekspresis, kurā atradās 661 pasažieris, nogāja no sliedēm plkst. 21.34 (plkst. 20.34 pēc Latvijas laika) netālu no Uglovkas pilsētiņas, kas atrodas aptuveni 350 kilometrus uz ziemeļiem no Maskavas.

Tikmēr prokuratūra paziņojusi, ka ierosināta krimināllieta saistībā ar terora aktu un par sprāgstvielu glabāšanu, taču atteikusies komentēt iespējamos uzbrukuma motīvus vai aizdomās turamos.

Katastrofas dēļ maršrutā Maskava-Sanktpēterburga aizkavēta dzelzceļa satiksme, un amatpersonas mēģina citus vilcienu novirzīt par paralēliem maršrutiem.

Aģentūra "Interfax" vēsta, ka blakus sliežu ceļam uziets metru diametrā liels krāteris, taču aģentūras "Reuters" reportierim notikuma vietā to nav izdevies atrast.

Savukārt kāda dzelzceļa amatpersona, kas vēlējās saglabāt savu anonimitāti, pastāstīja, ka kāds aculiecinieks katastrofas brīdī dzirdējis skaļu blīkšķi, taču kāds cits vilciena pasažieris žurnālistiem Sanktpēterburgā apgalvoja, ka nekāda sprādziena nav bijis.

2007.gada 13.augustā tajā pašā maršrutā jau tika sarīkots sprādziens, kura rezultātā Ņevas ekspresis nogāja no sliedēm. Toreiz ievainojumus guva vismaz 30 cilvēki.

Pasaulē

NATO būtiski jāpastiprina savas aizsardzības spējas un jāpalielina kaujas brigāžu skaits no 82 līdz 131, kā arī jāizveido jauni korpusi un divīzijas, kuru skaitam vajadzētu palielināties no 24 līdz 38, un tas ir tikai minimālo prasību izpildei, raksta izdevums “Defense Express”.

Svarīgākais