Lietuva pieminēs 25.gadskārtu kopš Sajūža dibināšanas

Sestdien tiks pieminēta 25.gadskārta, kopš dibināta Lietuvas atmodas kustība - Sajūdis, kas astoņdesmito gadu beigās izvirzīja mērķi atjaunot Lietuvas valstiskumu un 1990.gadā to arī panāca.

Par īsto Sajūža dzimšanas brīdi tiek uzskatīta šīs kustības iniciatīvas grupas izveidošana 1988.gada 3.jūnijā. Iniciatīvas grupā apvienojās 35 pazīstami Lietuvas zinātnes un mākslas cilvēki, tai skaitā Vītauts Landsberģis, Justīns Marcinkēvičs, Reģimants Adomaitis, Romualds Ozols, Sigits Geda un citi.

Sajūža dibināšanas kongresā 1988.gada 22. un 23.oktobrī piedalījās 1027 delegāti, ko bija izvirzījušas kustības atbalsta grupas no visas Lietuvas, bet kopumā Sajūdī darbojās aptuveni 180 000 cilvēku. Kustība izdeva neoficiālu laikrakstu "Sajūdžio žinios" un legālu nedēļas izdevumu "Atgimimas".

Sajūža dibināšanas gadadiena svinīgi tiks pieminēta kustības 14.kongresā, kurā piedalīsies Sajūža goda priekšsēdētājs, pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs un pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Vītauts Landsberģis, arhibīskaps Gintars Grušs un divi no 1990.gada 11.marta Neatkarības akta parakstītājiem - Aļģirds Patacks un Kazimiras Motieka. Vakarā laukumā pie Seima ēkas paredzēts Sajūža jubilejas koncerts.

Kā uzsvēris Sajūža priekšsēdētājs Rīts Kupčinsks, lietuviešu tauta, kas izveidojusi un nosargājusi savu valsti 1236.gadā, spējusi to atjaunot arī 1918. un 1990.gadā.

"Sajūdis atjaunoja neatkarīgu demokrātisku Lietuvas Republiku, atmodinot Lietuvas tautas garu, atbildības sajūtu par savas dzimtenes nākotni, iedvešot cerību dzīvot un strādāt," viņš sacījis jubilejai veltītā preses konferencē ziņu aģentūrā ELTA.

Svarīgākais