Zimbabves tiesa uzdod vēlēšanas sarīkot līdz 31.jūlijam

Zimbabves konstitucionālā tiesa piektdien uzdeva prezidentam Robertam Mugabem izsludināt vēlēšanas, kam jānotiek līdz jūlija beigām.

Tiesas priekšsēdētājs Godfrijs Čidjausiku uzdevis Mugabem, cik drīz vien iespējams, "izsludināt prezidenta vēlēšanu, vispārējo vēlēšanu un vietējo valdošo sapulču vēlēšanu datumu", un tām jānotiek "ne vēlāk kā 2013.gada 31.jūlijā".

Ar prasību tiesā vērsās neatkarīgais žurnālists Džīlouss Mavarire, lūdzot tiesai uzlikt prezidentam par pienākumu izsludināt vēlēšanas līdz pašreizējā parlamenta sasaukuma termiņa beigām, tas ir, līdz 29.jūnijam.

Taču likums atļauj vēlēšanas atlikt līdz pat četriem mēnešiem kopš parlamenta atlaišanas brīža.

Tomēr Mavarire savā prasībā norādīja, ka vēlēšanu atlikšana uz četriem mēnešiem ir pretrunā ar demokrātijas pamatprincipiem.

Viņš uzsvēris, ka vēlēšanām jānotiek nekavējoties pēc parlamenta atlaišanas, lai izvairītos no situācijas, kurā Mugabe valsti vadītu vienpersoniski.

Patiesībā prezidents un viņa sabiedrotie vēlēšanas labprāt sarīkotu vēl jūnijā, taču pret to iebilst premjerministrs Morgans Cvingarai, kurš pieprasa vispirms īstenot reformas, kas nodrošinātu brīvu un godīgu vēlēšanu sarīkošanu.

Tikai pirms diviem mēnešiem Mugabe parakstīja jauno konstitūciju, kas ļauj īstenot virkni reformu. Taču pastāv bažas, ka to nevarēs paveikt pietiekami ātri.