Frankfurtē tūkstošiem cilvēku protestē pret kapitālismu

Tā dēvēto antikapitālistu demonstrācijās Frankfurtē piektdien piedalījušies vairāki tūkstoši cilvēku, ziņo organizatori un policija.

Protestus rīko organizācija "Blockupy", un demonstrācijas turpināsies arī sestdien.

Spītējot lietum, Eiropas Centrālās bankas (ECB) ēkas priekšā piektdien pulcējās 1500 cilvēku, lai protestētu pret ECB politiku eirozonas krīzes risināšanā un pret Eiropas Savienības (ES) īstenotajiem taupības pasākumiem.

Pēc tam aptuveni 400 demonstrantu devās uz "Deutsche Bank" galveno mītni, lai paustu neapmierinātību ar Vācijas lielākās kredītiestādes iesaistīšanos spekulācijās ar pārtikas produktiem.

Vēlāk aptuveni 500 cilvēku uz Frankfurtes galvenās iepirkšanās ielas piketēja pie lielāko mazumtirdzniecības uzņēmu veikaliem.

Vēl pēc tam aptuveni 500 cilvēku devās uz Frankfurtes lidostu, lai protestētu pret Vācijas piekopto nelegālo imigrantu deportēšanas politiku.

Visas dienas laikā policija aizturējusi desmit cilvēkus.

Policija atteikusies atklāt, cik liels kārtības sargātāju skaits piektdien gādāja par drošību pilsētā, taču saskaņā ar aģentūras AFP reportiera aplēsēm tikai Frankfurtes centrā vien bija vairāki simti policistu.

Policijas barjeras ap ECB ēku bija uzslietas jau vairākas dienas iepriekš.

"Mūsu protesti ir mūsu veids, kā pateikt "Nē!" valdošajai globālās badināšanas politikai, ļaužu un dabas resursu ekspluatācijai," paziņojis "Blockupy" pārstāvis Ani Dīselmans.

Policijas pārstāvis pastāstīja, ka demonstranti vairākkārt mēģinājuši pārvarēt nožogojumus un ka nekārtību cēlāju nomierināšanai izmantota piparu gāze.

Sestdien, kad ECB svin savu 15.gadadienu, plānota daudz plašāka demonstrācija, un rīkotāji cer, ka tajā piedalīsies 20 000 cilvēku.

Pērn policija uz vairākām dienām faktiski slēdza visu Frankfurtes centru, baidoties, ka līdzīgas demonstrācijas var pāraugt vardarbībā, taču protesti norisinājās mierīgi.

Pasaulē

2023. gada 7. oktobrī Palestīnas teroristu grupējums “Hamas” iebruka Izraēlā, tur sarīkoja asiņainu slaktiņu: teroristi noslepkavoja 1200 cilvēku un sagrāba aptuveni 250 ķīlnieku. Visvairāk cietušo bija sievietes, kuras izvaroja, sakropļoja un pēc tam nošāva. Izraēla atbildēja ar militāru operāciju Gazas joslā. Ir pagājis gads. Ko par esošo situāciju domā Kārlis Daukšts un Juris Rozenvalds?

Svarīgākais