Sīrijas opozīcija atsakās piedalīties miera sarunās

Sīrijas Nacionālā koalīcija (SNK) - lielākā opozīcijas grupējumu savienība - ceturtdien paziņoja, ka tā nepiedalīsies ASV un Krievijas rīkotajās miera sarunās, kamēr Sīrijā prezidenta Bašara al Asada pusē turpina karot Libānas šiītu kustības "Hizbollah" un Irānas kaujinieki.

"Nacionālā koalīcija nepiedalīsies nekādās starptautiskās konferencēs vai jelkādos šādos centienos, kamēr Irāna un "Hizbollah" turpina savu iebrukumu Sīrijā," Stambulā žurnālistiem sacīja SNK priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Georgs Sabra.

"Šodien sīriešu dzīvības ir svarīgākas par visiem politiskajiem atrisinājumiem vai starptautiskām konferencēm," viņš piebilda.

Sašķeltajai Sīrijas opozīcijai vajadzēja nedēļu laika, lai sanāksmē Stambulā panāktu vienprātību jautājumā par Maskavas un Vašingtonas ierosināto miera konferenci "Ženēva 2", kas tiek organizēta cerībā apturēt jau vairāk nekā divus gadus ilgstošo Sīrijas konfliktu.

SNK iepriekš tika apliecinājusi, ka tā pamatā ir atvērta visām miera iniciatīvām.

Ar paziņojumu par atteikšanos piedalīties konferencē Sabra nācis klajā laikā, kad Sīrijas valdības karaspēks ar "Hizbollah" kaujinieku atbalstu gūst panākumus kaujās pret nemierniekiem.

"Zinot par šīm mežonībām, visas runas par starptautisku konferenci vai politisku atrisinājumu Sīrijā šķiet bezjēdzīgas pļāpas," viņš sacīja.

Tikai dažas stundas pirms Sabras paziņojuma SNK aicināja spert tūlītējus soļus, lai Kusairas pilsētā izglābtu 1000 ievainotu civilistu.

Kaujas, kurās valdības karaspēks ar "Hizbollah" kaujinieku atbalstu cenšas nemierniekiem atkarot Kusairu, ilgst jau vairāk nekā nedēļu.

Sīrijas valdība pamatā ir piekritusi apmeklēt Vašingtonas un Maskavas rosināto konferenci "Ženēva 2".

Pirmās Ženēvas sarunas notika pagājušā gada jūnijā. Toreiz pasaules lielvaras vienojās par nosacījumiem Sīrijas krīzes risināšanai, paredzot pārtraukt asinsizliešanu un izveidot Sīrijā pārejas valdību, kurā būtu pārstāvēti visi sabiedrības spēki. Asadam netika pausts tiešs aicinājums atkāpties no amata.

Tomēr vienošanās neiemantoja nepieciešamo atbalstu un dzīvē netika īstenota.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien Parīzē pārsprieda jaunās konferences organizēšanu, tomēr vērā ņemami lēmumi saistībā ar to netika pieņemti.

Atbilstoši aktīvistu aplēsēm dzīvību konfliktā zaudējuši 94 000 cilvēku. Valsti pametis 1,4 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis 4,25 miljonus.

Svarīgākais