Pakistānas talibi apstiprina, ka nogalināts līdera vietnieks

Pakistānas talibu kustība ceturtdien apstiprināja, ka cilšu pārvaldītajā reģionā valsts ziemeļrietumos ASV bezpilota lidmašīnas triecienā nogalināts tās vadības otrais cilvēks Valiurs Rehmans.

Vienlaikus talibi atsauca iepriekš valdībai izteikto piedāvājumu sākt miera sarunas.

Rehmans gāja bojā, kad kādam namam Ziemeļvazīristānas reģionā, kas tiek uzskatīts par talibu un "Al Qaeda" bāzi, trāpīja divas no ASV lidaparāta izšautas raķetes.

Pakistānas talibu kustība "Tehreek-e-Taliban" (TTP) apliecināja Rehmanam godu, sakot, ka viņš bijis asinsliecinieks, un solīja viņu atriebt. Vienlaikus talibi uzbrukumā vainoja Pakistānas valdību.

"Mūsu seši vīri, ieskaitot Valiuru Rehmanu, tika nogalināti šajā uzbrukumā," sacīja TTP preses pārstāvis Ehsanulla Ehsans, oficiāli apstiprinot, ka viens no galvenajiem nemiernieku komandieriem zaudējis dzīvību.

Eksperti uzskata, ka Rehmana nāve būs smags trieciens TTP, kas pēdējo gadu laikā sarīkojusi virkni pret Pakistānas valsts varu vērstu asiņainu sprādzienu. ASV par Rehmana galvu bija izsludinājušas piecu miljonu dolāru atlīdzību.

Vašingtona uzskata, ka Rehmans organizējis uzbrukumus ASV un NATO spēkiem Afganistānā un bijis saistīts arī ar pašnāvnieka uzbrukumu amerikāņu bāzei Afganistānā 2009.gadā, kad tika nogalināti septiņi ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģenti.

Bezpilota lidaparātu uzlidojumi Pakistānā ir izpelnījušies asu kritiku, un Pakistānas valdība ir atklāti tos nosodījusi kā valsts suverenitātes pārkāpumus. Savukārt Vašingtona tos aizstāv, norādot, ka, pateicoties bezpilota lidaparātiem, likvidēti daudzi talibu un starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderi.

Pasaulē

Austrijā notikušajās parlamenta vēlēšanās svētdien uzvarējusi labēji populistiskā un nacionālkonservatīvā Brīvības partija (FPÖ), kas apsteigusi kanclera Karla Nēhammera pārstāvēto konservatīvo Tautas partiju (ÖVP), liecina sākotnējās aplēses.

Svarīgākais