Francijā šodien tiks reģistrēta pirmā viendzimuma laulība

Francijā trešdien tiks reģistrēta valsts vēsturē pirmā viendzimuma pāra laulība.

Svinīgā ceremonija plkst.17.30 (18.30 pēc Latvijas laika) paredzēta Monpeljē mērijā, un tajā tiks salaulāts 40 gadus vecais Vincents Otēns un 30 gadus vecais Bruno Bualo. Sagaidāms, ka svinīgajā brīdī būs klāt arī vairāki simti viesu, to vidū valdības pārstāve Nažata Valo-Belkasema.

Viņa gan paziņojusi, ka laulību ceremoniju apmeklēs kā privātpersona, nevis valsts pārstāve, jo valdība tomēr nolēma nesūtīt uz ceremoniju amatpersonas, bažījoties, ka šāda rīcība varētu tikt interpretēta kā notikuma politizēšana.

Jau vēstīts, ka pēc mēnešiem ilgām asām debatēm un masu protestiem Francija šomēnes kļuva par 14.valsti pasaulē, kas legalizējusi viendzimuma laulības. Jaunais likums viendzimuma pāriem piešķir arī tiesības adoptēt bērnus.

Viendzimuma laulību legalizēšana Francijā izraisījusi plašus protestus. Svētdien šāda demonstrācija Parīzē pulcēja vismaz 150 000 cilvēku. Miermīlīgā demonstrācija pēcāk gan pārauga vardarbīgās sadursmēs ar likumsargiem.

Viendzimuma laulību pretinieki solījuši rīkot demonstrāciju arī trešdien Monpeljē pilsētā, kur kārtības nodrošināšanā būs iesaistīti aptuveni 100 policisti, bet nepieciešamības gadījumā būs gatavi iesaistīties vēl 80 likumsargi.

"Tas ir neparasts notikums, un mēs vēlamies, lai viss notiktu tik gludi, cik vien iespējams," uzsvēra vietējās policijas pārstāvis.

Mopeljē ieradušies arī starptautisko mediju žurnālisti.

"Mēs esam 14.valsts, kurā atzītas viendzimuma laulības," norādīja pilsētas galva Elēna Mandro, kura trešdien vadīs laulību ceremoniju. "Ja ir tik daudz žurnālistu, iespējams, tas ir tamdēļ, ka viņus pārsteidza oponentu reakcija. Viņus izbrīnīja, ka cilvēktiesību valstī var pastāvēt tāda vardarbība."

Mandro arīdzan solīja, ka ceremonijas laikā viņa pievērsīs uzmanību faktam, ka Francijā "vairākas nedēļas bijis neiecietības fenomens".

Protesti pret viendzimuma pāru laulību legalizēšanu Francijā aizsākās jau pērnajā rudenī, un kopš tā laika tie notikuši diezgan regulāri.

Taču, kā liecina svētdien izdevumā "Journal du Dimanche" publicētā sabiedriskās domas aptauja, teju trīs ceturtdaļas francūžu ir noguruši no protestiem pret viendzimuma laulībām un uzskata, ka šāda veida demonstrācijas būtu jāpārtrauc.