Serbijā pārapbedīts pēdējais Dienvidslāvijas karalis

© Scanpix

Serbijā svētdien oficiālā valsts bēru ceremonijā pārapbedīts pēdējais Dienvidslāvijas karalis Petars II Karadžordževičs, kurš 17 gadu vecumā tikai dažas dienas pēc pasludināšanas par karali savu valsti pameta, bēgot no nacistu okupācijas.

Pirms 43 gadiem ASV mirušā monarha pārapbedīšanas ceremonijā Oplenacas pilsētā, Serbijas vidienē, simtiem rojālistu pievienojās arī valsts politiskās elites pārstāvji.

Pārapbedīta tika arī Petara māte Marija, dzīvesbiedre Aleksandra un brālis Andrejs.

Ar Serbijas karogiem segtie šķirsti tika novietoti Oplenacas Jura baznīcā, kur liturģiju vadīja Serbijas patriarhs Irinejs. Tad šķirsti tika nogādāti karaliskās ģimenes kapenēs.

Ceremonijā piedalījās Serbijas prezidents Tomislavs Nikoličs un premjerministrs Ivica Dačičs, Serbijas karaļnama, kā arī ārzemju dinastiju pārstāvji, tostarp Jordānijas karalis Abdulla II un Lielbritānijas Kentas hercogs.

Petars - Dienvidslāvijas trešais un pēdējais karalis - kāpa tronī 1934.gadā, pēc tam kad viņa tēvs karalis Aleksandrs I Marseļā tika nogalināts atentātā. Tā kā Petars tobrīd bija tikai 11 gadus vecs, viņa vietā valdīja tēvocis princis Pavle.

Petars tika pasludināts par karali 1941.gada 27.martā. Tas notika apvērsuma gaitā, kas tika sarīkots, lai pretotos tam, ka Dienvidslāvija pievienojas tā dēvētajam Ass valstu līgumam, kuru bija parakstījušas Vācija, Itālija un Japāna.

Tomēr jau pēc 11 dienām jaunais karalis kopā ar ģimeni bija spiests doties bēgļu gaitās, jo valstī bija iebrukusi Vācija.

Atlikušo kara daļu viņš pavadīja Lielbritānijā, bet pēc kara Dienvidslāvijā viņam liedza atgriezties komunista Josipa Broza Tito režīms. 1945.gadā monarhija Dienvidslāvijā tika likvidēta.

Petars pārcēlās uz ASV, kur 1970.gadā mira 47 gadu vecumā.

Ideja par monarhijas atjaunošanu, kas, tiesa gan, tā arī oficiāli nav tikusi pieprasīta, joprojām šķeļ Serbijas sabiedrību.

40% Serbijas iedzīvotāju uzskata, ka parlamentārās monarhijas atjaunošana ir laba ideja, bet 32% pret to iebilst, liecina pētījumu centra SAS šomēnes veiktās aptaujas dati.

Svarīgākais