Turcijā pieņem likumu par alkohola lietošanas ierobežošanu

© Scanpix

Turcijas parlaments piektdien pieņēmis strīdīgus vērtējumus izsaukušo likumu, ar kuru tiek ierobežota alkohola tirdzniecība, lietošana un reklāma.

Likumā alkoholisko dzērienu ražošanas uzņēmumiem aizliegts sponsorēt sarīkojumus, turklāt ierobežots arī vietu skaits, kur alkoholiskos dzērienus var lietot. Alkohola tirdzniecība no plkst.22 līdz plkst.6 aizliegta.

Ar šo likumu sabiedrība, it īpaši - bērni, tiek aizsargāta no alkohola kaitīgās ietekmes, uzskata valdošās Taisnīguma un attīstības partijas ierosinātā likuma atbalstītāji.

Tomēr kritiķi pārmet, ka likums liecina par slēptu konservatīvisma ideju ieviešanu, turklāt līdz ar šī likuma īstenošanu faktiski notiks iejaukšanās pilsoņu privātajā dzīvē.

Atbilstoši jaunā likuma prasībām televīzijas seriālos, filmās un mūzikas video nedrīkst būt attēli, kas iedrošina uz alkohola lietošanu.

Tiek arī ieviesti stingrāki sodi par braukšanu dzērumā.

Šoferiem, kuru asinīs tiks konstatēts alkohola līmenis, kas pārsniedz 0,05%, tiks piespriests 700 liru (210 latu) liels naudassods un atņemtas tiesības uz pusgadu.

Ja alkohola līmenis šofera asinīs pārsniegs 0,1%, transporta līdzekļa vadītājam varēs piespriest līdz diviem gadiem cietumā.

Sagaidāms, ka drīzumā likumu parakstīs prezidents Abdulla Gils, un tas varēs stāties spēkā.

Premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, kurš pats ir ticīgs musulmanis un nelieto alkoholu, kā arī nesmēķē, nesen paziņoja, ka par turku "nacionālo dzērienu" jāuzskata no jogurta gatavotais bezalkoholiskais airans.

Kā liecina nacionālā statistikas institūta dati, alkoholu jau tagad nelieto 85% turku.

Pirms dažiem mēnešiem, pamatojoties uz mazo pieprasījumu, Turcijas lidsabiedrība "Turkish Airlines" vairākos iekšzemes reisos jau pārtraukusi pasažieriem pasniegt alkoholiskos dzērienus. Taču mediji uzņēmumu apsūdzējuši izdabāšanā valdošajai partijai, kas izveidota uz tagad aizliegtās islāmistu kustības bāzes un kuru sekulārās aprindas vaino slepenos nodomos pārvērst Turciju islāma valstī.

Svarīgākais