Krievija, Baltkrievija un Kazahstāna izveido muitas ūniju

Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas prezidenti ir vienojušās par muitas ūnijas izveidi, kas darbu sāks nākamā gada 1. jūlijā.

"Šis ir ļoti nozīmīgs un ilgi gaidīts lēmums, kas panākts grūtās sarunās," krievu ziņu aģentūras citē Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva teikto. "Pāreja uz kopīgo ekonomisko zonu ir pilnīgi jauns ekonomiskais formāts."

Viņš piebilda, ka triju valstu ūnijai nākotnē varēs pievienoties arī citas valstis.

"No 1.jūlija jaunā muitas savienība sāks darboties Krievijas, Baltkrievijas un Kazahstānas teritorijā," savukārt paziņoja namatēvs Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Savukārt Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs pauda pārliecību, ka jaunā tirdzniecības bloka izveide līdz 2015.gadam ļaus palielināt katras dalībvalsts iekšzemes kopproduktu par 15%.

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins jūnijā šokēja Pasaules Tirdzniecības organizāciju (PTO), paziņojot, ka Krievija izlēmusi organizācijā iestādies kopīgi ar Baltkrieviju un Kazahstānu, veidojot vienotu muitas bloku.

Tomēr Medvedevs vēlāk paziņojis, ka katrai no trim valstīm PTO būs jāiestājas patstāvīgi, lai gan iestāšanās sarunu grafiku tās mēģinās saskaņot.

Krievija ir pēdējā no pasaules lielajām ekonomikām, kas joprojām nav pievienojusies PTO. Iestāšanās sarunas ilgst jau kopš 1993.gada, taču pēc Krievijas pagājušā gada iebrukuma Gruzijā ASV pauda šaubas par Maskavas uzņemšanu PTO.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais