Lietuvas jaunieši aizvien vairāk atstāj valsti

Beidzamajā laikā Lietuvā īpaši jūtami pieaug emigrācija jauniešu vidū, vēsta Lietuvas televīzija. Kā liecina statistika, Lietuvas emigranti ir vieni no jaunākajiem Eiropas Savienībā.

Lietuvas Migrācijas departaments lēš, ka šogad ar ekonomiskās situācijas pasliktināšanās un bezdarba pieauguma dēļ izceļošanas mērogi var pārsniegt visus rekordus.

Katrs trešais bezdarbnieks Lietuvā nav vecāks par 25 gadiem, bet emigrantu kopskaitā jauniešu īpatsvars pārsniedz 40%.

Kā norāda jauniešu organizāciju pārstāvji, valstī ir daudz iestāžu, kurām netrūkst statistikas datu, taču nav nevienas tādas institūcijas, kura uz šo problēmu paraudzītos kompleksi un varētu piedāvāt risinājumu - vienkārši trūkst valstiskas domāšanas.

Pasaules lietuviešu jauniešu savienības Lietuvas pārstāvniecības vadītāja Ieva Davidenko, kas trīs gadus studējusi Lielbritānijā, atzīst, ka nav apsvērusi iespējas palikt svešā zemē pavisam. "Ļoti priecājos, ka biju aizbraukusi, priecājos par iegūtajām zināšanām un pieredzi, bet atgriezos, jo tāds bija mans dzīves plāns - doties mācīties, nevis aizbraukt pavisam," viņa stāsta.

"Laikā no 2005. līdz 2008.gadam no Lietuvas aizbraukuši 126 000 iedzīvotāju, un mūs īpaši satrauc, ka 41% jeb 51 000 aizbraukušo ir jauni cilvēki," norāda Lietuvas Statistikas departamenta ģenerāldirektora vietniece Daļa Ambrozaitiene.

Savukārt jauniešu organizācijas sevišķi noraizējušās, ka izceļo jaunie speciālisti.

"Šobrīd mēs zaudējam daudz kvalificēta darbaspēka, bet tas nozīmē, ka arī tad, kad mūsu ekonomika sāks atgūties, kvalificēta darbaspēka trūks, bet zemas kvalifikācijas darbaspēkam joprojām nebūs darba," sacījis Jauniešu organizāciju padomes prezidents Šarūns Froļenko.

Eksperti ne vienreiz vien uzsvēruši, ka jauniešu emigrāciju varētu samazināt, gādājot par lielākām iespējām iekārtoties darbā, iegūt kvalitatīvu izglītību un saņemt zināmas sociālās garantijas.

Tomēr, kā stāsta Ieva Davidenko, kas, studēdama ārzemēs, daudz runājusi ar jaunajiem emigrantiem, arī viņiem nākas saskarties ar līdzīgām problēmām kā Lietuvā dzīvojošajiem jauniešiem - iebraucējiem atrast darbu citās Eiropas valstīs nebūt nav viegli un arī izglītība ārzemēs nav lēta.

Saskaņā ar Lietuvas Darba biržas datiem šobrīd darba nav vairāk nekā 60 000 jauniešu, turklāt piektā daļa no viņiem bez darba ir jau ilgu laiku.

Starptautiskās migrācijas organizācijas Lietuvas nodaļas vadītāja Audra Sipavičiene norāda, ka Lietuvā cilvēki nereti jūtas sociāli beztiesīgi. "Cilvēks, vēršoties pie kādas varas struktūras, jūtas kā vergs, nevis kā brīvs pilsonis, kuram šīs struktūras varētu palīdzēt," viņa atzinusi.