Tiesa Polijā atzīst par netaisnīgu policista atlaišanu HIV dēļ

Poļu policista atbrīvošana no darba, jo viņam tika konstatēts HIV, Polijas Konstitucionālā tiesa atzinusi par netaisnīgu, raksta apvienibahiv.lv

Polijas konstitucionālā tiesa izskatīja kāda Gdaņskas policista lietu, kurš tika atbrīvots no darba 2007. gadā sakarā ar to, ka viņš ir HIV infekcijas „bezsimptomu nēsātājs”. Medicīnas komisija viņam piešķīra „D” kategoriju, kas norāda uz pilnīgu nepiemērotību dienestam. Lēmums tika pieņemts, balstoties tikai un vienīgi uz asins analīzēm – vispārējo policista veselības stāvokli komisija neizvērtēja.

Saskaņā ar spēkā esošo instrukciju, policisti un citi spēka struktūru darbinieki tiek atzīti par dienestam nederīgiem, tiklīdz tiek konstatēta HIV infekcijas esamība. Citu iekšķīgo slimību gadījumos vispārējam veselības stāvoklim izšķiroša nozīme ir veselības stāvokļa pārbaudes brīdī. Policists ar Helsinku fonda palīdzību pārsūdzēja Gdaņskas policijas komandanta lēmumu administratīvajā tiesā, kas vērsās ar prasību Konstitucionālajā tiesā. Lietas izskatīšanas laikā Iekšlietu ministrijas un administrācijas, kā arī ģenerālprokurora pārstāvji atzina, ka situācija, kad HIV inficētie automātiski tiek atlaisti no policijas, pārkāpj konstitucionālās tiesības – vienādu piekļuvi valsts dienestam.

Tiesa nolēma, ka HIV inficēto automātiska atzīšana par nederīgiem darbam policijā, neveicot vispārēju medicīnisko apskati, ir netaisnīga un pārkāpj konstitucionālo tiesību un brīvību principu proporcionālos ierobežojumus. Risku minimizāciju var panākt citiem līdzekļiem, piemēram, pārceļot uz citu struktūrvienību. Labums no HIV inficēta darbinieka profesionālās pieredzes var daudzkārt pārsniegt kadru un organizatoriskās problēmas, savukārt mehāniska atlaišana rada draudus, ka šādi cilvēki slēps savu statusu.