ASV karavīram par slepkavībām Irākā piespriež mūža ieslodzījumu

ASV karavīram, kurš notiesāts par piecu armijas biedru nogalināšanu Irākā 2009.gadā, ceturtdien piespriests mūža ieslodzījums.

Armijas seržants Džons Rasels šonedēļ tika notiesāts par slepkavībām, kas pastrādātas ASV lielākās Irākas armijas bāzes "Camp Liberty" slimnīcā.

Rasels, kurš sākotnēji savu vainu noliedza, pagājušajā mēnesī atzinās slepkavībās, panākot vienošanos ar apsūdzības un pusi un tādējādi izvairoties no nāvessoda.

Ceturtdien viņam piespriests mūža ieslodzījums, viņš pazemināts ierindnieka pakāpē un ar kaunu izslēgts no armijas, pavēstīja armijas preses pārstāve Barbara Džuniusa.

Nozieguma pastrādāšanas brīdī Rasels Irākā atradās jau trešo dienesta posmu. Viņa vienība tobrīd jau gatavojās pamest Irāku.

Pastāvot bažām par Rasela psihisko stāvokli, viņa virsnieks aptuveni nedēļu pirms šaušanas bija licis Raselam konfiscēt ieroci un saņemt psihologa konsultāciju.

Rasels pēc savas vainas atzīšanas slepkavībās - viņa upuru vidū bija trīs karavīri un divi medicīniskā dienesta darbinieki -, pirmo reizi pastāstīja par nozieguma gaitu.

"Es to izdarīju aiz niknuma, ser," viņš sacīja militārajam tiesnesim pulkvedim Deividam Konam, stāstot par to, kā viņš gājis no telpas uz telpu un šāvis uz pacientiem un darbiniekiem.

"Es biju sarūgtināts. Es neatceros, ka es būtu bijis dusmīgs, bet es zinu, ka visi, kas mani tika redzējuši ārpus kauju stresa klīnikas, sacīja, ka es esot izskatījies dusmīgs," Rasela stāstīto citē laikraksts "The Los Angeles Times".

Svarīgākais