Reaģējot uz skandālu, Obama atbrīvo no amata nodokļu dienesta vadītāju

ASV prezidents Baraks Obama trešdien no amata atbrīvojis Iekšējā ieņēmumu dienesta (IRS) vadītāja pienākumu izpildītāju Stīvenu Milleru, šādi reaģējot uz skandālu, ka dienests nepamatoti vērsies pret konservatīvo organizācijām.

Obama sacīja, ka finanšu ministrs Džeikobs Lū pieprasījis, lai Millers iesniedz atlūgumu un to saņēmis. Prezidents arī solīja ieviest jaunu pārbaužu un garantiju sistēmu, lai nepieļautu, ka šādi gadījumi atkārtojas.

Prezidents norādīja, ka pierādījumi par pārkāpumiem nodokļu dienestā, kurus valdības uzraudzības aģentūra atklātībai nodeva otrdien, ir "nepiedodami".

"Amerikāņiem ir pamats būt par to dusmīgiem, un es par to esmu dusmīgs," Baltajā namā pēc tikšanās ar Finanšu ministrijas amatpersonām sacīja prezidents.

"Es šāda veida uzvedību nepiecietīšu nevienā aģentūrā, it īpaši ne IRS," norādīja Obama.

Jau pagājušajā piektdienā IRS atzina, ka izmantojis "neatbilstošus kritērijus", vērtējot nevalstiskās organizācijas, kuras pieprasījušas atbrīvošanu no nodokļiem, tostarp to organizāciju atlasei, kas pakļaujamas papildu pārbaudēm, lietoti tādi atslēgas vārdi kā "Tējas dzērāju partija" vai "patrioti".

ASV vēršoties plašumā skandālam par IRS pieļautajām papildu nodokļu pārbaudēm, kam pakļautas konservatīvi noskaņotās organizācijas, ģenerālprokurors Ēriks Holders otrdien paziņoja, ka uzdevis Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) par šiem faktiem ierosināt krimināllietu.

Tikai dažas stundas vēlāk atklātībai tika nodots Finanšu ministrijas nodokļu administrācijas ģenerālinspektora ziņojums, kurā atzīts, ka IRS iekšienē valda haoss un ka iestāde netiek pietiekami uzraudzīta.

Svarīgākais