Putins gatavo atbildi Obamas slepenajai vēstulei

Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācija šobrīd gatavo atbildi ASV prezidenta Baraka Obamas slepenajai vēstulei, kuru Maskava saņēmusi aprīļa vidū.

Kā liecina laikraksta "Kommersant" rīcībā nonākusī informācija, atbildes vēstule vēl nav gatava, taču to plānots pabeigt līdz 20.maijam, kad vēstuli Vašingtonā nogādās Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs.

Avīzes rīcībā arī nonākušas ziņas par Obamas vēstules saturu. Tās liecina, ka Vašingtona rosinājusi izstrādāt juridiski saistošu vienošanos par atklātību pretraķešu aizsardzības jomā, kas paredzētu informācijas apmaiņu un abpusējas drošības garantijas. Kāds vārdā neminēts avots Valsts departamentā skaidrojis, ka šāda vienošanās būtu iespējama arī bez Kongresa atbalsta, taču tādā gadījumā Obamas pēctecis ASV prezidenta amatā šo līgumu varētu anulēt.

Krievija iepriekš pret šādu līgumu kategoriski iebildusi, taču tagad avoti diplomātu aprindās laikrakstam "Kommersant" atzinuši, ka Maskava varētu pieņemt Vašingtonas priekšlikumu. Tomēr Krievija negrasās atteikties no prasības par ilgtermiņa juridiskām garantijām attiecībā uz pretraķešu vairogu. Šādas garantijas gan Vašingtona atsakās sniegt.

Obamas vēstulē arīdzan aicināts turpināt darbu pie kodolarsenālu samazināšanas.

Baltā nama saimnieks ierosinājis arī stiprināt abu valstu sadarbību ekonomikā un aizsākt konsultācijas ASV viceprezidenta un Krievijas premjera līmenī.

Tikmēr drīzumā gaidāma arī Obamas un Putina divpusējā tikšanās. Kā liecina "Kommersant" rīcībā esošās ziņas, abu valstu līderi tiksies ne tikai G8 valstu samitā Lielbritānijā, bet, iespējams, arī Krievijā. Avīze ziņo, ka Obama septembrī pirms Sanktpēterburgā paredzētā G20 valstu samita varētu ierasties Maskavā.

Svarīgākais