Slovēnijas valdība vienojas par valsts sektorā strādājošo atalgojuma samazināšanu

Slovēnijas valdība otrdien panākusi vienošanos ar valsts sektorā strādājošo arodbiedrībām par jauniem algu samazinājumiem, kas paredzēti, lai samazinātu valsts izdevumus un stabilizētu tās finanšu stāvokli.

"Mēs esam panākuši adekvātu rezultātu," pēc 11 stundu ilgām pārrunām ar arodbiedrībām norādīja iekšlietu un valsts administrācijas ministrs Gregors Virants.

Vienošanās, kas tiks parakstīta otrdienas laikā, paredz, ka 160 000 valsts sektorā strādājošo tiks pakļauti jauniem atalgojuma samazinājumiem, kas šogad un nākamgad radīs attiecīgi 190 miljonu eiro (133,5 miljonu latu) un 260 miljonu eiro (182,7 miljonu latu) ietaupījumu, pavēstīja ministrs.

Arodbiedrību pārstāvis sarunās Branimirs Strukeļs sacīja, ka strādājošajiem ar lielāku atalgojumu būs lielāki samazinājumi nekā tiem, kuri saņem mazāk.

Taču konkrēts algu samazinājumu apmērs pagaidām netiek minēts.

Strukeļs piebilda, ka atalgojuma samazinājumi spēkā būs līdz nākamā gada beigām un jaunas pārrunas par papildu samazinājumiem tiks rīkotas tikai gadījumā, ja "viss pārējais noies greizi."

Pagājušajā gadā starp iepriekšējo valdību un valsts sektoru panāktā vienošanās par 8% atalgojuma samazinājumu palīdzēja samazināt budžeta deficītu līdz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), salīdzinot ar 6,4% 2011.gadā.

Valsts sektorā strādājošo algu samazinājumi ir daļa no valdības fiskālās un reformu programmas, kas pagājušajā nedēļā tika apstiprināta ar mērķi veicināt ekonomikas izaugsmi un stabilizēt banku sistēmu.