Dānija un Somija palestīniešu misijas pielīdzinās vēstniecībām

Dānija un Somija gatavojas paaugstināt Kopenhāgenā un Helsinkos esošo palestīniešu pašpārvaldes pārstāvniecību statusu, pielīdzinot tās vēstniecībām, sestdien paziņoja Dānijas Ārlietu ministrija.

"Ar apmierinājumu mēs paziņojam mūsu kopīgo nolūku sadarboties ar palestīniešiem, lai būtu iespējams paaugstināt palestīniešu misiju statusu Kopenhāgenā un Helsinkos," teikts Somijas ārlietu ministra Erki Tumiojas un viņa dāņu kolēģa Vilija Sevndāla kopīgajā paziņojumā.

To paredzēts paveikt kaut kad 2013.gadā, taču tas nenozīmē, ka Dānija un Somija oficiāli atzīs neatkarīgu Palestīnas valsti, ministri norādījuši savā paziņojumā, kuru izplatījusi Dānijas ārlietu ministrija.

"Palestīna atrodas valsts izveides fāzē, un prezidentam [Mahmudam] Abasam vēl jārisina daudz problēmu pirms Palestīnu var oficiāli atzīt par neatkarīgu valsti," uzsvēruši ministri.

Novembrī Dānija un Somija ANO balsoja par pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu palestīniešiem, lai gan daudzas citas rietumvalstis balsojumā atturējās.

Abi ministri pauduši cerību, ka Skandināvijas valstu rīcība mudinās palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Abasu apņēmīgi iesaistīties nepieciešamajās sarunās ar Izraēlas valdību, lai panāktu tā dēvēto divu valstu risinājumu.

Zviedrijas parlaments jau martā nobalsoja par palestīniešu Stokholmas pārstāvniecības statusa paaugstināšanu, pielīdzinot to vēstniecībai.

Pasaulē

Krievijas pilsonis Anatolijs Bļinovs, kurš Polijā apcietināts aizdomās par uzbrukuma organizēšanu mirušā Kremļa opozicionāra Alekseja Navaļnija sabiedrotajam Leonīdam Volkovam, pārvietojies pa Eiropu, izmantojot viltotu Latvijas pasi, kas izdota uz Liepājā dzīvojoša vairākkārt sodīta nepilsoņa vārda. Par to šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.