ASV vairāk cilvēku izdara pašnāvības nekā iet bojā autoavārijās

Savienotajās Valstīs vairāk cilvēku izdara pašnāvības nekā iet bojā autoavārijās, liecina ASV Slimību kontroles centra (CDC) ceturtdien publiskotie statistikas dati.

2010.gadā ASV autoavārijās dzīvību zaudēja 33 687 cilvēki, bet pašnāvību izdarīja 38 364, liecina CDC apkopotie dati.

Pašnāvību skaits sevišķi uzkrītoši pieaudzis pieaugušo vidū vecuma grupā no 35 līdz 64 gadiem. Pēdējo desmit gadu laika šajā vecuma grupā pašnāvību skaits pieaudzis par 28%.

Vēl satraucošāka situācija vērojama piecdesmitgadnieku vidū, kur pašnāvību līmenis pieaudzis par 50%.

"Pašnāvība ir traģēdija, kas ne tuvu nav parasta. Šis ziņojums izgaismo nepieciešamību paplašināt mūsu zināšanas par riska faktoriem, lai mēs varētu izveidot profilakses programmas," atzīmēja CDC direktors Tomass Frīdens.

Iepriekš izpēte un programmas pašnāvību novēršanai galvenokārt bija koncentrētas uz jauniešiem un gados veciem cilvēkiem, bet jaunākais CDC pētījums liecina, ka šīs iniciatīvas jāpaplašina, aptverot arī pusmūža cilvēkus.

"Svarīgi, lai pašnāvību novēršanas stratēģijas pievērstos tāda tipa stresa faktoriem, ar ko var nākties saskarties pusmūža amerikāņiem un kas var veicināt pašnāvības risku," norādīja CDC Ievainojumu novēršanas un kontroles centra vadītāja Linda Degutiss.

2010.gadā vidēji gandrīz 18 no katriem 100 000 amerikāņu vecumā no 35 līdz 64 gadiem izdarīja pašnāvību, kas ir par četriem vairāk nekā pirms desmit gadiem.

Šajā vecuma grupā vīrieši dzīvi pašnāvībā beiguši trīs reizes vairāk nekā sievietes, proti attiecīgi 27 vīrieši un astoņas sievietes uz 100 000 iedzīvotāju.

CDC arī secinājusi, ka no visiem pašnāvību veidiem visstraujāk - par vairāk nekā 80% - pieaudzis to gadījumu skaits, kad cilvēki pakārušies vai nosmakuši. Tomēr visizplatītākais pašnāvības veids joprojām ir nošaušanās.

Svarīgākais