Īrija atvainojas katoļu priesteru mocītajiem

Īrijas valdība ir atvainojusies par nespēju pasargāt bērnus no katoļu priesteru seksuālās varmācības un apsolīja, ka "tas vairāk nekad neatkārtosies".

Jau ziņots, ka šodien publiskots ziņojums, kurā norādīts uz Īrijas katoļu baznīcā gadu desmitiem pastāvējušo seksuālo noziegumu piesegšanu. Tā vietā, lai ziņotu par priesteru pastrādātajām nelietībām, baznīca nogrēkojušos garīdzniekus nosūtīja uz citām draudzēm, kur tie noziegumus turpināja. Šādā veidā baznīca vēlējās pasargāt savu reputāciju. Ziņojumā tika kritizēta arī policija, kas nebija reaģējusi uz savā rīcībā nonākušo informāciju par iespējamiem noziegumiem.

"Lai kādi būtu tā vēsturiskie un sociālie cēloņi, valdība valsts vārdā bez ierunām un atkāpēm atvainojas par valsts iestāžu nespēju tikt galā ar šo problēmu," teikts Īrijas paziņojumā. Tajā uzsvērts: nav pieļaujams, ka kāda institūcija rīkojas, it kā "stāvētu pāri likumam un valstij".

"Vainīgie arī turpmāk saucami pie atbildības, un Īrijas tautai jāzina, ka tas nekad vairs nedrīkst atkārtoties," norāda valdība.

Svarīgākais