Lietuvā samazinās pensijas

Lietuvas Seims konceptuāli atbalstījis valsts sociālās apdrošināšanas fonda "Sodra" budžetu ar 2,69 miljardu litu (549 miljonu latu) deficītu un vienlaikus iededzis "dzelteno gaismu" pensiju samazināšanai.

"Sodra" budžeta projektā paredzēts, ka 2010.gadā tā ieņēmumi sasniegs 9,886 miljardus litu un izdevumi - 12,580 miljardus litu.

Tai pašā dienā Seims konceptuāli atbalstījis arī pagaidu likuma projektu par sociālo maksājumu pārrēķinu, kas paredz samazināt pensijas un bezdarbnieku pabalstus un no nākamā gada jūlija - arī bērna kopšanas pabalstus. Saskaņā ar šo likumprojektu vecuma pensijas atkarībā no to apmēriem paredzēts samazināt par 3,3 līdz 12,4%, visvairāk samazinot tās pensijas, kas sasniedz vismaz 1700 litus (347 latus).

Strādājošo pensionāru pensijas paredzēts samazināt atkarībā no saņemamās darba samaksas, piemēram, pensionāriem, kas nopelna mazāk par 200 litiem, pensija tiks samazināta par 2,5%, bet tiem, kuru darba samaksa pārsniedz 4200 litus, - par 70%.

Likumprojektā būtiski samazināti arī bezdarbnieku pabalstu maksimālie apmēri - no tagadējā 1041 lita līdz 650 litiem.

Par abiem dokumentiem Seimam vēl jābalso galīgajā lasījumā.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais