Igaunija nepiešķir patvērumu afgāņu tulkam

Igaunijas valdība nolēmusi nepiešķirt patvērumu afgāņu tulkam, kurš Afganistānā sadarbojies ar vairākām igauņu kājnieku vienībām, ceturtdien vēsta tīmekļa medijs "Postimees Online".

Valdības komunikāciju departamenta amatpersona Inga Boudena skaidroja, ka atbilstoši starptautiskajām paražām gadījumi, kad tiek atteikts pieprasījums piešķirt vīzu vai patvērumu, netiek komentēti.

"Vairākas Igaunijas varasiestādes rūpīgas analīzes ceļā vienojušās par nostāju, ka bijušā tulka lūgums piešķirt viņam patvērumu netiks apmierināts. Arī turpmāk līdzīgi lūgumi tiks izvērtēti katrs atsevišķi," sacīja Boudena.

Afganistānas prezidents Hamids Karzai, šonedēļ viesojoties Tallinā, sacīja, ka tiem afgāņiem, kas ir sadarbojušies ar starptautisko koalīciju, dzīvības briesmas nedraud, atgādināja amatpersona.

Aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu norādīja, ka Afganistānā daudz cilvēku ir sadarbojušies ar igauņu vienībām - vismaz 60 cilvēki sadarbojušies šādā civilā statusā.

Igaunijas prese pēdējo nedēļu laikā vairākkārt citējusi afgāņu tulka Omara teikto, ka viņam un viņa ģimenei Afganistānā draudēts, jo viņš sadarbojies ar starptautiskās koalīcijas spēkiem. Viņa dzīvība ir briesmās, un tāpēc viņš lūdzis piešķirt patvērumu Igaunijā.

Svarīgākais