Hakeri internetā ievieto zinātnieku e-pastus par klimata izmaiņu datu viltošanu

© skanpix

Hakeri uzlauzuši Austrumu Anglijas universitātes serveri, no turienes nozaguši un internetā izplatījuši zinātnieku saraksti, no kuras var secināt, ka viņi viltojuši datus par globālo sasilšanu. Šajā universitātē ir viens no pasaules vadošajām klimata izpētes centriem.

Universitāte ir apstiprinājusi, ka ielaušanās datorsistēmā ir notikusi un ka informācija ir internetā ir publicēta bez universitātes piekrišanas. „Informācijas lielā apjoma dēļ mēs nevaram apstiprināt, ka viss šis materiāls ir īsts,” teikts universitātes paziņojumā.

Klimata izpētes centra (KIC) pētniekiem ir bijusi būtiska nozīme Starpvaldības grupas klimata izmaiņu ceturtā izvērtējuma ziņojuma izstrādē — šis līdz šim ticis uzskatīts par autoritatīvāko dokumentu saistībā ar globālo sasilšanu.

Nozagtajos e-pastos, piemēram, lasāms, ka KIC direktors Fils Džonss rakstījis Hallas universitātei, lai vērstos pret klimata izmaiņu skeptiķi Soņu Bēmeri un pauž prieku par to, ka viņa ir aizgājusi pensijā, jo nu ir par vienu traucēkli mazāk. Cita oponenta — Džona Delija — nāvi viņš apraksta kā „priecīgas ziņas”. Viņš arī aicina kolēģus dzēst informāciju, ko, izmantojot Informācijas brīvības likumdošanu, pieprasījuši sniegt oponenti.

Klimatologs Maikls Manns raksta, ka ir nepieciešamas znīcināt akadēmisku žurnālu, kas publicējis rakstus, kuros apšaubīta globālā sasilšana. Cits zinātnieks apraksta, kā var manipulēt ar datiem, lai noslēptu, ka pētījumu rezultātos parādās globālās temperatūras pazemināšanās tendences. Kādā citā e-pastā viņš raksta, ka sazināsies ar BBC, lai noskaidrotu, kāpēc tur kādam žurnālistam bija ļauts publicēt klimatoskeptisku publikāciju. Šie ir tikai daži no e-pastiem, kas globālās sasilšanas teorijas atbalstītājus ir nostādījuši neveiklā situācijā.

Domājams, ka hakeru interesi par KIC veidoja arī tas, ka nākamajā mēnesī Kopenhāgenā ir paredzēta klimata konferencē. „Par klimata debatēm gan atbalstītāju, gan skeptiķu pusē ir kaislīgas debates, un cilvēki vēlas uzveikt otru pusi,” BBC stāstīja tehnoloģiju speciālists Greiems Klulijs.

F. Džonss gan paziņojis, ka apgalvojumi par datu falsifikāciju ir nepamatoti un ka temperatūras paaugstināšanos pasaulē parāda dažādi avoti — ne tikai temperatūras mērījumi, bet arī ledāju kušana, jūras līmeņa celšanās un citi. Citi globālās sasilšanas teorijas atbalstītāji uzskata, ka no šiem e-pastiem masu saziņas līdzekļos manipulatīvi tiek citētas atsevišķas frāzes, lai sabotēti Kopenhāgenas konferenci, un ka notikušais ir nomelnošanas kampaņa.

Klimatologs Džeimss Hansens ir izteicies, ka šim skandālam nav nekādas ietekmes uz zinātni un, lai gan daži e-pasti parāda problēmas, tomēr „pierādījumi par klimata izmaiņām, kas radušās cilvēka darbības rezultātā, ir pārliecinoši”.

Laikraksta The Guardian komentētājs Džordžs Monbjo, kurš ir vides un politikas aktīvists, aicina F. Džonsu atkāpties no amata. Viņš raksta, ka šie e-pasti ļauj apšaubīt dažus no simtiem globālās sasilšanas pierādījumu un raisa jautājumus par izpētes godīgumu. Tomēr, „lai apglabātu teoriju par cilvēka izraisītām klimata pārmaiņām, ir nepieciešams atklāt krietni plašāku sazvērestību”.