Nīderlandei jauns karalis

© Scanpix

Šodien,30. aprīlī, Nīderlandē Karalienes dienā 75 gadus vecā karaliene Beatrikse oficiāli parakstīja dokumentus par atteikšanos no troņa, izbeidzot 33 gadus ilgo valdīšanu, vēsta Agence France-Presse.

Speciālā ceremonijā Amsterdamā Beatrikse paziņoja, ka atsakās no troņa par labu savam vecākajam dēlam Vilemam Aleksandram.

75 gadus vecā Beatrikse par atkāpšanos no troņa paziņoja janvārī.

Nīderlandes jaunais karalis 46 gadus vecais Vilems Aleksandrs, kurš tiks kronēts kā karalis Vilems IV, kļūs par pirmo Nīderlandes karali kopš 1890. gada, kad mūžībā aizgāja Vilems III. Kopš tā brīža valstī  pēdējos 123 gadus valdījušas trīs karalienes.  Vilems kļūs par jaunāko Eiropas monarhu, kuru vidējais vecums pašlaik ir aptuveni 70 gadi.

Jaunais karalis no karaliskās pils balkokna teica svinīgu uzrunu saviem pavalstniekiem, kopā ar jauno karali bija viņa sieva karaliene Maksima.

 Pēc tam Amsterdamas baznīcā „Nieuwe Kerk”notika oficiālā ceremonija, kurā zvērestus nodeva jaunais karalis un karaliene, zvērot uzticību Nīderlanes konstitūcijai un tautai.

Pēc tam Vilems Aleksandrs nodeva zvērestu parlamenta palātu kopīgā sesijā.

 Svinībās Nīderlandē piedalās citu pasaules valstu karaļnamu pārstāvji, valstu oficiālie pārstāvji un vietējie politiķi. Arī vairums jaunās paaudzes troņmantinieku, kas vēl gaida kāpšanu tronī, jo saskaņā ar protokolu valdošie monarhi nav uzaicināti. Starp viesiem ir Lielbritānijas princis Čārlzs un viņa sieva Kamilla, Spānijas princis Filips un Japānas princis Naruhito un viņa sieva kroņprincese Masako, kas devusies savā pirmajā ārvalstu ceļojumā septiņu gadu laikā.

Šovakar 33 gadus valdījusī Beatrikse teiks savu pēdējo uzrunu valsts iedzīvotājiem, un pēc tam dosies uz galveno svētku pasākumu, kas notiks nesen atjaunotajā Nīderlandes nacionālajā muzejā.

Par godu Nīderlandes jaunajam karalim Vilemam Aleksandram otrdienas vakarā tiks rīkotas vērienīgas svinības, uz kurām Amsterdamā papildus iedzīvotājiem ieradīsies vismaz 800 000 viesu.

Tomēr daudziem nīderlandiešiem ir šaubas, vai princim izdosies pildīt monarha pienākumus tikpat labi kā viņa mātei.

Monarham ir svarīga loma Nīderlandes politikā, jo viņš ieceļ tā dēvēto valdības veidotāju, kurš pēc vispārējām vēlēšanām izskata iespējas izveidot koalīcijas valdību un apstiprina rezultātu.

Karalis vai karaliene arī paraksta likumus un vada Valsts Padomi, kas dod ieteikumus Nīderlandes valdībai likumdošanas jautājumos un ir valsts augstākā administratīvā tiesa.

Svarīgākais